Peus de Porc al Forn

Vicenç Llobet - Peus de Porc Gratinats

Ingredients: 4 persones

  • 4 peus de porc crus (o 8 meitats)
  • 4 dents d’all
  • 2 fulles de llorer
  • julivert fresc
  • 1 got de vi blanc
  • farina
  • pa ratllat
  • oli d’oliva
  • sal

Pel sofregit:

  • 1 ceba
  • 3 cebes tendres
  • 4 o 5 tomàquets madurs
  • Mig pebrot vermell
  • Pebre vermell dolç

Elaboració 1:

  • Netejar els peus ben nets (preferiblement que ja estiguin partits per la meitat).
  • Es posarà força aigua per bullir-los amb les fulles de llorer.
  • S’hi afegeix una mica de julivert i una mica de sal.
  • Es deixen bullir durant un parell d’hores i amb la tapadora posada (que tingui forats per treure el vapor o deixar-la una mica de costat per que els vapors surtin).
  • Passades les dues hores es mira si la carn està ben cuita.
  • Si estan ben cuits es reserven fora del brou fins refredar-los.
  • Hi ha força establiments que ja els venen partits i bullits; tot envasats al buit i us estalvieu aquesta feina.

El Sofregit:

  • Es ratllen els tomàquets i es reserven.
  • Es ratllen les debes i el pebrot.
  • En una paella s’hi posa oli i es posa la ceba a fregir a fonc mitjà i anar remenant de tant en tant.
  • Mentre tant es poden picar els alls i el julivert i es reserva.
  • Quan la ceba està una mica amb el seu color marró, s’hi afegeix el pebrot ben picat.
  • Es deixa coure tot durant uns minuts tot anar remenant de tant en tant.
  • Seguidament s’hi afegeix el tomàquet i un polsim de sal.
  • Es deixa que vagi fent el “xup-xup” i que caramelitzi tot una mica.
  • S’incorpora el vi blanc.
  • Es deixa reduir uns 5-8 minuts per fer l’evaporació de l’alcohol i s’espera a que el sofregit comenci a enganxar-se una mica, que gairebé no quedi líquid.
  • Aquí hi ha que el sofregit el passa pel triturador (perquè a nivell de presentació pot quedar més bonic), encara que no és necessari.
  • Es reserva la salsa.

Elaboració 2:

  • S’enfarinen bé els peus de porc.
  • Es posen a fregit en una paella amb força oli.
  • Compte en tapar bé la paella perquè solen esquitxar bastant.
  • Quan s’escolta que esclaten força, és moment de girar-los … millor decantar la paella del foc un moment perquè no tingui tanta temperatura i deixin d’esclatar.
  • Es giren els peus i es posen de nou al foc i amb la tapadora.
  • Quan es torni a escoltar que esclaten força, ja estaran llestos.
  • Es deixen refredar i s’incorporen a una font per anar al forn. La font s’ha d’untar prèviament amb oli perquè no s’enganxin.
  • Amb una cullera sopera, es va posant la salsa del sofregit pel damunt.
  • Seguidament s’escampa l’all i julivert picats pel damunt.
  • Per acabar es tira una mica de pa ratllat pel damut, de manera que quedi una capa fina.
  • Es remata amb un raig d’oli d’oliva pel damunt.
  • Es posen a gratinar a 190 graus durant uns 15 minuts aproximadament.
  • S’observarà que la capa de pa ha quedat com una crosta cruixent.

Quina utilitat té aquesta publicació?

Feu clic a una estrella per valorar-la