Espatlla de Xai al Forn

Vicenç Llobet - VCNÇ

Ingredients: 4 persones

  • 1 Espatlla de xai gran o 2 de mitjanes.
  • 1 cabeça d’alls.
  • Oli d’oliva.
  • Sal
  • Pebre negre.
  • 2 fulles de llorer.
  • Brandi.

Per a la guarnició:

  • 16 patates petites.
  • All.
  • Julivert.
  • Romaní fresc.
  • Brou de carn.

Elaboració:

  • El dia abans s’agafa l’espatlla de xai, o les dues espatlles de xai, es marquen  amb 3 talls profunds i es posa dins una font per anar al forn.
  • Es tira un bon raig d’oli de manera que quedi ben untada per les dues cares.
  • Es salpebra per les dues cares, es posa les fulles de llorer, junt amb dues branquetes de romaní fresc, de manera que quedin en contacte amb el fons de la font per anar al forn.
  • S’afegeix un raig de brandi.
  • Es tapa tot amb paper d’alumini i es reserva dins de la nevera fins l’endemà.
  • A l’endemà es treu de la nevera amb la suficient antelació perquè quedi tot a temperatura ambient. Cal retirar el paper d’alumini.
  • Es calenta el forn a 200 graus i, quan ha arribat a aquesta temperatura, es fica al forn durant 10 minuts.
  • Tot seguit es baixa la temperatura del forn a 120 graus i es deixa coure durant 3 hores.
  • Mentre es va coent, es prepara una mena d’all i oli negat tot aixafant els alls pelats en un morter. Un cop feta la pasta, s’afegeix oli d’oliva i es va remenant fins aconseguir aquest all i oli.
  • A mitja cocció, es gira l’espatlla de xai i es rega amb un raig de brou de carn per fer una mica de suquet. Aquest suquet es farà servir per anar remullant l’espatlla durant el final de la cocció, perquè no es ressequi.
  • Quan faltin 10 minuts per finalitzar la cocció, es puja la temperatura a 180 graus i s’escampa un parell de cullerades de l’all i oli pel damunt.
  • Mentrestant, en una paella, es saltegen les patates bullides i tallades de manera irregular. A l’últim moment, s’incorpora l’all, julivert i una mica de romaní ben picats i es fa coure durant un minut més.
  • Es serveix el xai amb l’acompanyament de les patates saltades.

 

Quina utilitat té aquesta publicació?

Feu clic a una estrella per valorar-la