Xarxes neuronals que ja poden traduir els teus pensaments a paraules

Vicenç Llobet - Xarxes Neuronals i Pensaments

Us imagineu en un futur en que la societat pogués monitoritzar el que pensa cadascú i així detectar el que realment penses enlloc d’escoltar el que dius, que segurament ho diràs amb un llenguatge que sigui totalment correcte?

Doncs no està massa lluny aquest “futur” ja que existeixen diferents experiments que, després de col·locar elèctrodes en el cervell, aquests poden enregistrar els diferents patrons de neurones que s’activen quan una persona escolta paraules, les pronúncia i fins i tot les imagina. El més recent d’aquests experiments és amb el que s’han utilitzat xarxes neuronals per a la seva investigació.

Com funciona tot això?

En l’estudi Towards reconstructing intelligible speech from the human auditory cortex, un grup d’investigadors van reproduir gravacions de persones que parlaven als seus pacients. Aquests pacients tenien epilèpsia i es trobaven a mitat d’una intervenció quirúrgica cerebral.

Aquesta pràctica permetia que, mentre els pacients escoltaven arxius de so, els investigadors enregistraven neurones que s’activaven en parts del cervell dels pacients que processaven aquests sons. Després, i mitjançant algoritmes d’intel·ligència artificial, es va aconseguir traduir el registre de neurones i processar-lo amb un vocoder –un vocoder és un sintetitzador de veus humanes—amb un 75% d’èxit amb la seva intel·ligibilitat. Aquestes paraules havien estat extretes directament del cervell d’aquests pacients.

En canvi fer el mateix, però amb les paraules que una persona pensa i que no verbalitzen és més complicat; però ja s’està fent algun progrés en aquest sentit.

Tota aquesta tecnologia podria ser de gran ajuda per a persones que no poden parlar, com ara les que tenen esclerosis lateral amiotròfica o les que es recuperen d’un vessament cerebral.

Fins on serem capaços d’arribar? Arribarem a portar elèctrodes connectats al cap i, mitjançant un smartphone podrem enregistrar tots aquells pensaments? Quin ús se’n podrà fer? Caldrà veure cap a on evoluciona tota aquesta tecnologia, com es regula i com es legisla.

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta