Nanopartícula contra les cèl·lules tumorals

Vicenç Llobet - Cèl·lula T

Ha estat a la revista “Nature Nanotechnology”, on a través d’un article, un equip de bioenginyers, de la Universitat de Vanderbilt, han publicat la notícia del disseny d’una partícula, nanomètrica, capaç d’estimular el sistema immunològic per permetre l’eliminació de cèl·lules tumorals des de l’interior.

Aquesta partícula és capaç de filtrar-se dins els tumors i activar-se per començar a lluitar contra el tumor; tal com he llegit en altres llocs, actuaria com si fos un “cavall de Troia”.

Segons s’indica, aquest nou mètode evitaria que les cèl·lules canceroses trenquessin les molt importants cèl·lules T del nostre sistema immunològic, abans de que aquestes puguin actuar per combatre el tumor.

Segons explica John T. Wilson, professor assistent d’enginyeria química i biomolecular i d’enginyeria biomèdica, “hem desenvolupat una nanopartícula per detectar tumors i brindar un tipus específic de molècula que els nostres cossos produeix de forma natural per combatre el càncer”.

Aquesta molècula l’han batejat amb el nom de cGAMP i, segons els seus investigadors, és la principal manera d’activar els interferons; en anglès STING. Aquests interferons són el nostre mecanisme natural que permet desenvolupar una resposta immunitària per combatre virus, bacteris o eliminar cèl·lules malignes.

Tan mateix s’explica que aquesta nova nanopartícula ha estat dissenyada perquè estimuli una resposta immunitària des de dins del tumor, gràcies a la generació de cèl·lules T i que són les responsables de la destrucció del tumor des del seu interior.

Aquesta investigació es va centrar en el tractament del melanoma, encara que aquest mètode es podria aplicar en altres tipus de càncer com ara el de mama, ronyó, cap i coll, neuroblastoma, colorectal i pulmó.

John T. Wilson afegeix que els tumors són bastant complicats ja que evolucionen de diferents maneres per evadir la detecció del nostre sistema immunològic. L’objectiu d’aquest disseny és el de “rearmar” el sistema immunològic amb les eines necessàries per destruir les cèl·lules canceroses.

 

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta