Cirurgia tele-assistida mitjançant 5G

Sembla que la nova tecnologia de comunicacions, basada en l’estàndard 5G, ens portarà un grapat de canvis; entre ells el de la cirurgia tele-assistida.

Durant els darrers anys s’ha pogut observar com diferents laboratoris i hospitals treballaven por poder realitzar algun test a distància tenint al metge a un lloc i un braç robòtic a la sala d’operacions. Ara, a través de l’SCMP (South China Morning Post), han aconseguir completar amb èxit un dels seus test amb animals.

El passat 8 de gener, a la regió de Fujian, entre l’Institut d’Investigació del Sud-est de Xina Unicom i l’Hospital Hepatobiliar Mengchao de la Universitat Mèdica, i junt amb Huawei Xina i Suzhou Kangduo Robot Co., el Dr. Liu Rong, que estava a 50 Kms. de distància, va realitzar l’operació d’extracció del fetge de l’animal per a la seva recuperació. Una lobectomia hepàtica realitzada completament a través de les xarxes 5G.

Així doncs, aquesta tecnologia de comunicacions 5G permetrà revolucionar la cirurgia tele-assistida degut a la seva baixa latència. Avui en dia, amb altres xarxes de comunicacions, la latència és massa alta; pel que el temps de resposta entre les ordres que envia el metge fins al dispositiu articulat i al revés tarda massa com per poder corregir errors que, després, siguin irreversibles. Amb la tecnologia 5G aquesta latència és de 0,1 segons.

Vicenç Llobet - Cirurgia Tele-Assistida - 2
Cirurgia Tele-Assistida

Aquesta prova de cirurgia va durar aproximadament uns 60 minuts. Durant tot aquest temps, el metge va estar treballant a distància mentre que, el braç robotitzat, va executar tota l’operació. Posteriorment les ferides de l’animal van curar completament i els seus signes vitals es van mantenir estables.

 

Malgrat aquest avanç tecnològic, i a falta de fer moltes més proves, els experts consideren que encara li manquen uns 5 anys per què puguem veure robots realitzant, remotament o bé de forma autònoma, aquest tipus d’operacions.

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta