Desenvolupat el primer processador ternari

Vicenç Llobet - Processador Ternari

Fins ara, les arquitectures o bases informàtiques es basen en zeros i uns (que no deixa de ser una altra cosa que el pas o no pas del corrent elèctric). Tots els ordinadors actuals i des del primer que es va crear es basen en aquest llenguatge binari. Ara, abans de que arribin els sistemes quàntics estables, un grup d’investigadors de Corea diuen que han fet el primer xip que utilitza un sistema ternari; és a dir, que enlloc de limitar-se al 0 i 1, ara afegeix el 2.

Per posar un exemple del sistema binari, i tenint en compte que el pas de corrent es representa amb el número 1 i el no pas de corrent es representa amb el número 0, tant sols fa falta dues xifres per representar qualsevol lletra o número; per exemple el número 25 en sistema binari seria “11001”.

Llavors si s’utilitza una numeració en base 3 s’estaria utilitzant un sistema en el que es poden utilitzar 3 xifres diferents enlloc de les 2 xifres del sistema binari. A l’existir una xifra extraordinària es redueix considerablement la quantitat de xifres necessàries per representar caràcters. Per exemple, el mateix número 25 passaria a ser “221” enlloc del “11001” del binari. A aquest sistema se l’anomena sistema ternari.

Vicenç Llobet - Equip Processador Ternari

S’ha publicat a la revista Nature Electronics un estudi, per part d’uns investigadors liderats pel professor Kyung Rok Kim de l’Institut Nacional de Ciència i Tecnologia d’Ulsan, a Corea del Sud. En aquest estudi s’afirma que s’ha aconseguit desenvolupar el primer semiconductor d’òxid de metall ternari eficient en el consum d’energia. Dit d’una altra manera, han aconseguit un xip que enlloc de funcionar amb 0 i 1, funciona amb 0, 1 i 2.

Està clar que l’avantatge és evident en quan a la reducció de quantitat d’informació que el processador té que gestionar. Tanmateix aquesta reducció en la quantitat d’informació a gestionar es tradueix en un consum inferior d’energia i en un estalvi de temps pels càlculs. La teoria és simple; enlloc de transferir 5 bits per dir “25”, ara es transfereixen 3 trits per dir “25”.

El que no queda clar és com s’ha aconseguit introduir o implementar una tercera “opció” en els semiconductors, perquè la electricitat passa o no passa ( un 0 o un 1).

Segons els investigadors aquesta tecnologia permetria millorar considerablement la fabricació de processadors per a vehicles autònoms, robots, intel·ligència artificial i altres camps en els que s’utilitzin processadors. En un horitzó de futur, es preveu que es puguin començar a comercialitzar d’aquí uns 5 anys aproximadament.

Al darrera hi ha l’empresa Samsung Electronics recolzant projectes com ara aquest. Des del 2017 han ofert una subvenció perquè es pugui portar a terme i també confirmen que es troben en fase de verificació d’aquesta tecnologia als seus laboratoris.

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta