Hidrogel reparador de cartílags i menisc

Vicenç Llobet - Hidrogel

Una recent publicació a l’ACS Applied Materials & Interfaces, detalla la investigació que ha portat a terme un grup de científics de l’Ecole Polytechnique Federale de Lausanne sobre un hidrogel, format per un 90% d’aigua, i que s’adhereix de forma natural als teixits tous com poden ser els cartílags i el menisc.

Aquest hidrogel transporta cèl·lules reparadores i podria ajudar a curar els teixits que estiguin malmesos.

En el cos tenim uns determinats teixits, com ara els cartílags i el menisc, que no reben reg sanguini i, per tant, no es poden curar si tenen algun mal. El que es suggereix amb aquest sistema és la possibilitat d’injectar l’hidrogel, en les zones afectades, carregat amb cèl·lules o medicaments per estimular la regeneració dels teixits malmesos.

En sistemes similars que s’apliquen actualment hi ha un problema, les aplicacions de cèl·lules o medicaments a zones afectades no es mantenen estables dins de la zona aplicada degut a la pressió dels moviments corporals i el flux de fluids corporals. El que es fa, per mantenir-ho estable en una mateixa zona, és aplicar unes membranes que van cosides a base de perforacions en el teixit.

L’hidrogel biocompatible s’adhereix de forma natural als teixits tous, com són els cartílags i menisc. Afegir que, al tractar-se d’un material composat per un 90% d’aigua, aquest pot suportar tensions mecàniques i deformacions força extenses.

Segons indica el cap del Laboratori d’Ortopèdia Biomecànica en l’Escola d’Enginyeria d’EPFL:

 

El nostre hidrogel és deu vegades més adhesiu que els bioadhesius disponibles en el mercat, com la fibrina. I gràcies al seu alt contingut en aigua, el nostre hidrogel és molt similar al teixit natural que està dissenyat per curar.

 

Font: Xataca, EPFL
Fotos: Xataca

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta