Inversió dels pols del camp magnètic de la Terra

Vicenç Llobet - Camps Magnètics Terra

Darrerament s’està especulant en un possible canvi dels pols magnètics de la Terra i dels desastres naturals que això pot comportar. Els indicis, segons els experts, provenen de les darreres puntes d’activitat sísmica i volcànica.

En aquest article s’analitzarà en què consisteix el canvi de pols i realment l’abast que comporta al nostre planeta.

Pels qui són entusiastes dels apocalipsis aquest és un escenari perfecte ja que la inversió dels pols magnètics de la Terra pot provocar tot tipus de desastres naturals durant el període que es porti a terme aquesta inversió de pols. El que no tenim encara clar és a quina velocitat es produeix aquest canvi.

Quines conseqüències pot tenir la inversió dels pols magnètics?

Per fer-ho curt, i dins d’un punt de vista teòric, aquesta inversió dels pols magnètics ens pot privar de la protecció que ens ofereix la magnetosfera. La Terra està envoltada d’un escut protector que desvia la pitjor part de la radiació que ens arriba del Sol. Aquest escut està orientat de nord a sud però no sempre ha estat així ja que, de tant en tant, quan els pols es mouen, de vegades es donen la volta completament fent que el nord passi a estar al sud i el sud al nord.

Segons els entusiastes dels apocalipsis aquests asseguren que bàsicament, durant el procés d’inversió dels pols, la radiació solar farà que quedem fregits; però no tot són notícies catastròfiques ja que la Terra té un altre escut: l’atmosfera. Podem considerar l’atmosfera com un escut secundari que es seguiria mantenint operatiu durant milions d’anys abans que les radiacions solars la pogués destruir. Així es sap que és així perquè és el que va passar al planeta Mart i el procés va trigar milions d’anys.

Vicenç Llobet - Camps Magnètics Terra 2
Imatge: Universitat d’Edimburg / NASA

Llavors, per què aquesta preocupació per la inversió dels pols?

Malgrat que es sap que el planeta Terra no quedaria “fregit”, el que sí que és cert és que temporalment la Terra quedaria més vulnerable a les tempestes solars.

Fa uns segles enrere això no era de gran importància, però actualment la nostra civilització utilitza bàsicament maquinària basada en electrònica i aquesta ja sabem que és altament sensible a les interferències electromagnètiques; pel que una tempesta solar descontrolada no és una de les millors situacions que ens hi podem trobar. Satèl·lits, telefonia, Internet i moltes altres es podrien veure altament afectades i això sí que podria ser un veritable apocalipsis.

D’altra banda, la inversió dels pols –que no és més que un procés geològic relacionat amb els corrents de convecció entre el nucli de la Terra i el mantell que l’envolta; i que els dos formen un gegant electroimant que és l’encarregat de generar la magnetosfera i, aquest, sempre està en moviment— coincideix en el passat amb períodes de major activitat volcànica i sísmica segons estudis dels geòlegs.

També, una altra de les conseqüències, és que una flamarada solar que ens impacti durant un període d’inversió dels pols, podria alterar el clima i arribar a produir petites glaciacions i modificar el comportament normal d’animals i plantes.

Per posar un exemple, les aus migratòries estarien desorientades i, al no saber on dirigir-se per trobar un clima més propici per a la seva subsistència, aquestes podrien morir i com a conseqüència podria existir un augment de determinades varietats d’insectes a una altra part del món. Hem de pensar que tot està connectat i qualsevol canvi, altera tot l’ecosistema.

Vicenç Llobet - Camps Magnètics Terra 3
Imatge: ESA

Parlem de la velocitat d’inversió dels pols i en què afecta.

En termes geològics, els terminis en que es preveu que passin les coses són tant llargs que no importa en termes humans. Una reflexió molt interessant que he pogut llegir de l’article base de gizmodo.com, i que m’ha motivat a escriure sobre aquest tema, és el següent: “que més dóna si un determinat volcà arrasa tot el planeta dins de 200.000 anys? En només uns milers d’anys l’ésser humà ens les hem apanyat per causar problemes molt més greus”.

Amb la inversió dels pols passa una mica el mateix.  La inversió es pot arribar a produir durant llargs períodes, però també hi ha indicis en els que altres vegades la inversió s’ha realitzat de manera molt més ràpida i aquesta és la més preocupant.

La clau d’investigació ha estat una estalagmita trobada a una cova en la província de Guizou a la Xina. Aquesta estalagmita, de gairebé un metre, on en el seu interior hi ha sediments de magnetita sensible a la polaritat del camp magnètic de la Terra. Aquesta estalagmita es va començar a formar fa 107.000 anys i conserva un registre perfecte dels pols magnètics que estenen al llarg d’uns altres 16.000 anys.

El geofísic Andrew Roberts, de la Universitat Nacional d’Austràlia, ha pogut determinar una inversió dels pols que es va produir fa uns 98.000 anys i que tant sols va durar 100 anys el procés. Poc després va tornar a haver una inversió polar.

Així doncs, i gràcies a aquest estudi, ara es sap que la inversió dels pols de la Terra es poden invertir de manera brusca. Tècnicament fa temps que es va superar el termini de la darrera inversió; però no és que la Terra tingui un rellotge que faci que sigui puntual perquè aquesta faci les seves tasques però, tal com apuntava en el primer paràgraf, els darrers pics d’activitat sísmica i volcànica poden ser un indici a una nova inversió.

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta