Circuits electrònics flexibles i elàstics

Vicenç Llobet - Circuits Elàstics

Fins a dia d’avui teníem coneixement de l’existència de circuits flexibles, sobretot els que són imprimibles. Ara, un grup d’investigadors del Centre Nacional de Nanociència i Tecnologia de la Xina han fabricat un material híbrid; que està fet en un 50% amb un polímer elàstic i l’altra 50% en metall líquid. Aquest nou material permet construir circuits elàstics sense cap problema.

Segons explica el coautor del projecte, Xingyu Jiang, aquests són els primers circuits electrònics flexibles que, al mateix temps, són altament conductius, resistents i elàstics. Són biocompatibles i amb la capacitat de poder ser fabricats a escala amb precisió microscòpica.

Aquest grup d’investigadors han nomenat al material com a “conductor polímer-metàl·lic” i aquest sorgeix de la combinació de dos components amb propietats molt diferents ja que, la part metàl·lica no és una part tradicional com pugui ser el coure, la plata o l’or, sinó que utilitzen Gal·li i Indi en forma de líquids espessos –denominats ensucrats—i que mantenen la conductivitat i la flexibilitat.

El polímer és un suport a base de silicona que permet fer de guia i estructura als metalls líquids. En conseqüència, utilitzant tècniques de serigrafia i modelat de microfluids, diuen que són capaços de reproduir qualsevol geometria bidimensional.

Aquests investigadors, segons expliquen a iScience, han aconseguit recrear nombroses aplicacions com ara sensors entre d’altres. Però també es van adonar que les característiques de cada circuit depèn de les propietats dels polímers. Per exemple, si els polímers són elàstics, el circuit serà elàstic; si el polímer és biodegradable, els circuits també ho seran i podrien ser candidats a ser implantats; si els polímers són electroactius, es podria obtenir com a resultat robots tous.

En tot aquest projecte, però, quedarà per veure la seva veritable viabilitat; però de segur que en tota la fase d’investigació i perfeccionament, sorgiran idees, conceptes i prototips molt interessants.

Foto: ScienceDirect

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta