Còrnies impreses en 3D

Vicenç Llobet - Còrnia 3D - 1

S’obre un nou camí en la ciència amb la creació de còrnies impreses amb 3D. Com se sap, avui en dia, un transplantament de còrnia és un procediment mèdic que és molt eficaç per poder tractar afeccions greus de la vista i que, amb el temps, poden comportar una pèrdua parcial o total de la visió.

Amb les actuals tècniques de transplantament de còrnies hi ha un problema i és que no n’hi ha masses disponibles; pel que les llistes d’espera són grans.

Aquest avanç científic permetrà escanejar l’ull i imprimir una còrnia nova en tant sols 10 minuts; fet que permetrà reduir considerablement les llistes d’espera.

Tota aquesta investigació l’està portant a terme investigadors de La Universitat de Newcastle, en el Regne Unit. Per començar han fet les seves primeres proves utilitzant models més econòmics d’impressores en 3D que estan dissenyades per a teixits biològics. A diferència d’una impressora convencional, aquestes tenen uns cartutxos que es carreguen amb un biogel composat per alginat, col·lagen i cèl·lules mare extretes de la còrnia d’un donant vàlid.

Vicenç Llobet - Còrnia 3D - Dr
Dr. Steve Swioklo (esquerra), co-autor, amb el Professor Che Connon (a la dreta)

La fita passa pel factor de que ja no fa falta desenvolupar un teixit a part, el que provocaria que fos totalment impossible d’imprimir. La mescla química indica a les cèl·lules per on es tenen que reproduir. De fet, si abans s’escaneja en 3D la còrnia del pacient, es pot arribar a imprimir en 3D un model exacte d’aquesta però excloent els defectes que han provocat la pèrdua de visió.

Ara toca aplicar cautela a la notícia ja que aquest projecte li queden uns quants anys per perfeccionar-lo abans de que pugui estar a l’abast dels hospitals. El cert és que es tracta d’una tècnica totalment viable i només és qüestió de temps en que es pugui implementar.

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta