Una màquina que imprimeix pell artificial al damunt de les ferides

Vicenç Llobet - Màquina per Imprimir Pell - 1

No es tracta d’una tecnologia nova, la de crear pell artificial, però sí que ho és la d’aconseguir aplicar-la directament sobre el cos del pacient.

Com si es tractés d’un dispensador de cinta adhesiva, aquesta màquina crea pell artificial a partir d’un cartutx de gel. Aquest cartutx crea el gel a partir d’un compost de cèl·lules de pell, col·lagen i fibrina per ajudar a curar les ferides.

La problemàtica amb la pell sorgeix quan algú es fa una ferida, suficientment profunda, i aquesta ferida no es pot recuperar adequadament. És llavors quan els metges apliquen empelts de pell perquè la ferida es curi millor i, al mateix temps, protegeixi al pacient contra les infeccions.

Normalment s’apliquen autoempelts, on la pell prové del propi pacient; o al·loempelts, on la pell prové d’una altra persona. L’alternativa a tot això és la pell artificial creada a partir de diferents tipus de teixits i que el cos de la persona no rebutja.

Vicenç Llobet - Màquina per Imprimir Pell 2

És aquí on sorgeix una problemàtica afegida i és la de l’aplicació al pacient d’aquesta pell artificial. Fins ara la generació de pell artificial es realitza mitjançant unes màquines que la imprimeixen però que, degut a la seva aparatositat no poden funcionar dins un quiròfan.

Així doncs ha resultat que un equip d’investigadors de la Universitat de Toronto han dissenyat un petit aparell que resolgui aquest problema. Tot això és possible ja que aquesta màquina ja no crea malles sinó un gel amb cèl·lules vives.

Aquest màquina està proveïda d’uns cartutxos de gel bioartificial que pot ser personalitzat segons les necessitats del pacient. Mitjançant un sistema de rodets situats en la zona de contacte, la màquina aplica sobre la superfície làmines de teixit cutani.

Ara per ara el projecte es troba en fase de proves i s’utilitza en animals. La major problemàtica actual és el cultiu de cèl·lules ja que es tracta d’un procés lent. Segons diuen els investigadors, amb el pas del temps, esperen aconseguir utilitzar cèl·lules mare perquè el gel aplicat no tingui cap mena de rebuig per part del pacient.

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta