Com són els cables submarins que porten Internet

Vicenç Llobet - Cables de Dades Submarins - 1

Els cables submarins que transporten la connectivitat d’internet entre un continent i un altre es poden comptar en més de 1.000 milions de metres repartits entre diverses empreses que en realitzen el manteniment.

Vicenç Llobet - Cables de Dades Submarins - 2

Però realment cóm són aquests cables? Com estan fets i quina resistència tenen? Bàsicament estan compostos per 8 capes que van des de la fibra òptica del seu interior fins a tota una sèrie de recubriments que eviten que es pugui malmetre.

Vicenç Llobet - Cables de Dades Submarins - 3

Com ja és de suposar, el fons del mar no és precisament un lloc segur. El fons marí està ple d’accidents geogràfics, àncores de vaixells, mossegades d’animals com ara taurons, etc.

Imaginem les conseqüències d’un cable malmès: primer de tot cal localitzar en quin lloc està malmès el cable, pujar-lo a la superfície amb uns ganxos especials, unir la secció danyada i tornar-lo a sumergir; tota una feina i un cost elevat.

Vicenç Llobet - Cables de Dades Submarins - 4
Cable de fibra desplegant-se davant a Poti. Georgia, juliol de 2008

Per això és millor prevenir que curar i és per aquest motiu que un cable submarí tingui gairebé el gruix d’un braç per arribar a protegir els petits fils de fibra òptica.

Vicenç Llobet - Cables de Dades Submarins - 5

En ordre de fora a dins, aquestes són les diferents seccions de materials que s’hi poden trobar:

  1. Polietilè
  2. Cinta de tereftalat de polietilè
  3. Calbes trenats d’acer
  4. Alumini per fer de barrera contra l’aigua
  5. Policarbonat
  6. Tub d’alumini o coure
  7. Protector per a l’aigua compost de vaselina (Petroleum Jelly)
  8. Fibra òptica

Així doncs la primera capa, la de polietilè, serveix de capa per recubrir tot el conjunt. La segona capa aporta una alta resistència a la tracció i aïllament elèctric. La tercera capa és molt important per poder atorgar una bona protecció física i duresa. Les següents capes permeten la protecció contra l’aigua.

Al final de tot, en el centre, apareixen fins a 16 fils de fibra òptica. Aqueta xifra dependrà del tipus de cable, però cada fibra és capaç de transportar fins a 3.840 Gb. per segon (l’equivalent a 102 DVD’s cada segon) i, fent un càlcul matemàtic, tot el cable submarí pot arribar a transportar uns 60 Tb. per segon (l’equivalent a 1.700 discos DVD per segon).

El que es pot veure en el vídeo és una secció de cable submarí, propietat de Google, que van cedir directament de un vaixell que en duia per a la seva instal·lació. Segons expliquen, i que es veu en el vídeo, la màquina radial li costa força taller el tub degut a les seves capes de protecció.

Un cop tallat es pot observar el gruix de la capa protectora exterior però, els cables d’acer són els que més espai ocupen cara a protegir bé el seu interior; tant de cops com de mossegades d’animals.

Vicenç Llobet - Cables de Dades Submarins - 6

A sota l’acer s’observa una altra capa bastant gruixuda de policarbonat i seguidament una altra capa de cables d’acer.

Vicenç Llobet - Cables de Dades Submarins - 7

Finalment apareixen les fibres òptiques amb una finura com els que ens arriben a les vivendes.

Vicenç Llobet - Cables de Dades Submarins - 8

Aquesta foto, feta pel Tim Hornyak per a la revista ComputerWorld es veu un altre disseny de cable. Aquests cables poden tenir petites diferències en funció del fabricant.

Finalment, com a mostra de que aquests cables han d’estar ben protegits, veieu el vídeo de mostra on s’observa un tauró com el mossega. A vegades ni tanta protecció ha servit per evitar que una mossegada acabi malmeten un cable i aquest s’hagi d’arranjar.

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta