Supercomputador Marenostrum 5

Un nou dispositiu, molt més potent que els seus predecessors, s’implantarà al Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS). Aquest fet es produeix després de que s’hagi guanyat la candidatura de Barcelona per acollir a Europa aquest nou supercomputador.

A nivell de xifres la Unió Europea aportarà 100 milions d’euros que, fins ara, és una de les majors inversions fetes fins a la data a Espanya. Aquest supercomputador podrà executar fins a 200.000 bilions d’operacions per segon amb una punta de 200 Petaflops.

En altres àmbits s’inclourà una plataforma experimental per poder crear tecnologies de supercomputació europees. Està clar que la supercomputació avança molt ràpidament i per aquest motiu els supercomputadors també tenen que evolucionar gairebé a la mateixa velocitat que la indústria, medicina, investigació i molts altres àmbits ho requereixen.

El projecte del Marenostrum 5 té una data d’engegada pel 31 de desembre de 2020 i tindrà un cost de 223 milions d’euros (adquisició, instal·lació i manteniment de les noves instal·lacions). Com apuntava abans, la Unió europea aportarà el 50% i l’altra 50% anirà a càrrec del consorci que ha recolzat la candidatura de Barcelona Supercomputing per a aquest nou projecte (Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya. Cal dir que aquest projecte també ha comptat amb el recolzament de Portugal, Turquia i Croàcia.

Vicenç Llobet - Supercomputador 2

Les instal·lacions d’aquest nou supercomputador quedaran repartides físicament entre la capella de Torre de Girona, l’actual seu del supercomputador Marenostrum 4, i les plantes inferiors del nou edifici del Barcelona Supercomputing Center, que es troba situat a pocs metres del lloc on estava el seu antecessor. Amb aquestes noves instal·lacions s’augmentarà la potència computacional en 17 vegades vers l’actual i fins a unes 10.000 vegades més respecte al primer supercomputador instal·lat a Barcelona l’any 2004.

Què es pot fer amb un supercomputador?

Doncs partint de la base de que són equips que tenen la capacitat de processar grans quantitats de dades en només pocs segons, són utilitzats en diferents àmbits d’investigació que van des de les ciències de la vida fins a l’astrofísica passant per la nano ciència i la enginyeria. En el cas de Barcelona, el Marenostrum ha permès descobrir gens associats amb malalties com el càncer o la diabetis i, en un altre àmbit, obtenir el mapa de la Via Làctia més gran obtingut fins a la data.

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta