Una píndola que cap a la mà posarà fi a les endoscòpies

Vicenç Llobet - Píndola Endoscòpica - 1

Fins ara es tracta de prototips però, alguns menys evolucionats i altres més evolucionats, acabaran substituint els grans cables amb sondes amb anestèsia general per unes simples càpsules que tindran la capacitat de recollir una gran quantitat d’informació; aquest serà el principi de les endoscòpies en forma de píndola.

El passat mes de febrer, en una entrevista amb Bill Gates, es posava de manifest alguns avenços prou interesants per al futur i, entre ells, es va parlar de la píndola que estava pensada per al tractament de la disfunció entèrica ambiental. Aquesta és una malaltia de les més cares tant a nivell de recursos com en les seves conseqüències.

Aquesta malaltia provoca una malnutrició per culpa de la disfunció del sistema digestiu causada per la inflamació dels intestins. No és casualitat que es parlés d’aquest tema amb el Bill Gates ja que la seva fundació destina milions de dòlars a combatre-la en països en via de desenvolupament.

Amb tot la pregunta podria ser: Què té a veure la píndola amb tot això? Doncs bé, fins ara el sistema més efectiu per al seu tractament consisteix en monitoritzar el tracte digestiu per saber quan es té que intervenir. A part que és complicat poder aplicar-lo en llocs on hi hagi pocs mitjans tècnics i sanitaris, s’ha d’aplicar sedació i disposar d’una càmera i monitor que són prou molestos i un tant perillosos.

Doncs la solució a tot això és la píndola aconseguida per Guillermo Teraney. Gates explica que es tracta d’una càpsula destinada a fer endoscòpies senzilles, menys invasives i molestes que permet monitoritzar l’intestí sense recórrer a l’anestèsia ni a cap mena d’intervenció tradicional com les que es fan actualment.

Aquest sistema és més barat, més senzill, més fàcil de transportar, netejar, reutilitzar i mantenir que els sistemes tradicionals. També és més eficient que una endoscòpia i és capaç d’enviar senyals de vídeo a través d’un petit cable, de la mida d’un fil.

Vicenç Llobet - Píndola Endoscòpica - 2

D’altra banda també té altres aplicacions com la de diagnosticar “l’esòfag de Barrett”, un precursor del càncer d’esòfag.

Pel que fa a altres aspectes més tecnològics, la capacitat de les seves microcàmeres és espectacular. Tenen la capacitat d’assolir una resolució de microscopi, porta la seva pròpia bateria i envia els resultats de la anàlisis directament al mòbil. El seu secret rau en els biosensors –colònies de bacteris especialment preparats que són capaços d’alertar d’alguns patrons incorrectes: PH, temperatura, presència de determinades substàncies …”.

Aquestes píndoles serveixen com autèntics agents de control, detectant coses que només es podrien fer mitjançant una endoscòpia i, per tant, recorrent a una intervenció molesta i perillosa.

Els seus biosensors estan composats per bacteris, dissenyats amb enginyeria genètica de manera que, si varien determinats paràmetres en l’entorn de l’estómac, aquestes reaccionen.

Al reaccionar activen un senyal en la microplaca que porta la píndola. Aquesta va amb la seva pròpia microbactèria que alimenta la placa. La membrana de la càpsula és semipermeable per permetre que passin els continguts, fins i tot els bacteris, i es produeixi la reacció que activarà l’alarma. Pel moment, aquestes píndoles serveixen, per exemple, per detectar sang en l’estómac, de manera que poden avisar en cas d’una complicació quirúrgica o de l’aparició d’alguna úlcera.

Vicenç Llobet - Píndola Endoscòpica - 3

Existeixen altres usos com ara monitoritzar si alguna persona ha pres la seva medicació, recollir informació sobre el descans per alertar als responsables mèdics d’algun problema, detecció de problemes estomacals. La píndola detecta tot tipus de marcadors i va ser capaç de fer-ho amb una precisió de 3.000 vegades major que els exàmens d’alè que es solen utilitzar per mesurar diòxid de carbono i hidrogen –dues substàncies que tenen la capacitat d’indicar que alguna cosa va malament al nostre estómac segons la seva concentració—.

Amb tot aquest panorama junt amb l’avenç tecnològic, la tendència serà a la d’anar dissenyant i fabricant nous dispositius que tinguin la capacitat de millorar tots els mètodes de diagnòstic actuals per uns de més moderns, eficients, ràpids, no invasius i econòmics; per tant no és d’estranyar que una persona, com Bill Gates, s’hagi fet ressò d’aquesta tecnologia.

Imatges: Pixabay, Bruce Peterson, Pixabay

Podries puntuar aquesta publicació?

Una estrella és puntuació baixa, 5 estrelles és puntuació alta