Un làser amb capacitat d’identificar a persones a gran distància

Aquest cop ha estat el Pentàgon amb aquest nou enginy que es nomena “Jetson”. Ni més ni menys es tracta d’un làser que té la capacitat d’identificar a persones, a uns 200 metres, a través dels batecs del cor.

Doncs sí, de la mateixa manera que cada persona té unes empremtes dactilars diferents, o una cara diferent, el cor també és diferent. D’aquesta manera, a través del ritme cardíac, es pot identificar a una persona.

Amb aquesta base científica, el Pentàgon ha creat aquest nou làser que té la capacitat d’identificar persones a una distància de 200 metres. Tot això porta a una primera finalitat pel que fa a defensa; reconèixer i confirmar la identitat de possibles terroristes abans d’efectuar un atac teledirigit.

Tal com informa MIT Technology Review, aquest làser forma part d’un projecte de l’Oficina de Recolzament Tècnic contra el terrorisme (GTTSO). Segons el Departament de Defensa, es tracta d’una tecnologia que ja es va anunciar i que s’ha completat.

Així dons, “Jetson” que és el nom en clau d’aquest dispositiu, aporta uns avantatges en referència a mètodes biomètrics actuals que requereixen de molts píxels per poder aplicar algoritmes de reconeixement i que, a més, amb un petit moviment o canvis facials com ara portar ulleres, bigotis, barbes, etc. poden dificultar la identificació. Amb la identificació cardíaca aquests problemes queden resolts i, a més, es pot fer a una major distància.

Es podria dir que mesurar el pols amb un làser no és una cosa nova, especialment en l’àmbit de la salut on es mesuren els canvis i les reflexions de la llum causades pel moviment de la sang. “Jetson” utilitza un altre mètode basat en un sistema de vibrometria que té la capacitat de detectar els moviments en el cos causats pel ritme cardíac. Es tracta d’una detecció ultra precisa que funcionaria de la mateixa manera amb roba posada, sigui una samarreta o una jaqueta encara que no funcionaria bé amb un abric més gruixut.

Per ara, i degut a que per obtenir identificacions fiables es necessiten uns 30 segons, només pot ser eficaç amb objectes que estiguin quiets durant aquest període de temps i, d’altra banda, el làser ha d’estar protegit de vibracions.

Finalment, i amb tot, faltaria crear una base de dades amb les firmes cardíaques de les persones; fet que les forces armades d’Estats Units ja recullen a Irak o Afganistán.

Llegir més ...

Convertir el fred de l’univers en electricitat per a la Terra

Molt en fase inicial, però un grup de científics ha pogut generar energia elèctrica a partir de la diferència de temperatura entre la Terra i l’espai exterior.

Aquest grup de científics, conformat per investigadors de diferents nacionalitats, han aconseguit per primera vegada convertir les temperatures extremadament fredes de l’univers en energia elèctrica. Aquesta troballa s’ha fet partint d’un infraroig que, des del planeta Terra, pot generar energia a partir de la diferència de temperatura entre la que hi tenim al planeta i la que hi ha a l’espai exterior.

Llegir més ...
Vicenç Llobet - Píndola Endoscòpica - 1

Una píndola que cap a la mà posarà fi a les endoscòpies

Fins ara es tracta de prototips però, alguns menys evolucionats i altres més evolucionats, acabaran substituint els grans cables amb sondes amb anestèsia general per unes simples càpsules que tindran la capacitat de recollir una gran quantitat d’informació; aquest serà el principi de les endoscòpies en forma de píndola.

El passat mes de febrer, en una entrevista amb Bill Gates, es posava de manifest alguns avenços prou interesants per al futur i, entre ells, es va parlar de la píndola que estava pensada per al tractament de la disfunció entèrica ambiental. Aquesta és una malaltia de les més cares tant a nivell de recursos com en les seves conseqüències.

Llegir més ...
Vicenç Llobet - Borofeno - 1

Nou competidor del grafè: el borofeno

Quasi 30 anys després de que uns físics fessin una predicció de la seva existència sobre la dècada de 1990, i utilitzant simulacions fetes per ordinador, aquest material és més fort i més flexible que el grafè.

El borofeno és una capa de l’element químic d’un sol àtom i és candidat a revolucionar la indústria dels sensors, les bateries i la química catalítica. Aquest material, el borofeno, és un al·lòtrop cristal·lí proposat per al bor.

La seva estructura d’àtoms té forma hexagonal –similar a la dels àtoms de carbono del grafè— però amb un àtom addicional al centre de cada hexàgon. Aquest material ha estat fabricat des de fa només dos o tres anys enrere.

Llegir més ...
Vicenç Llobet - Hidrogel

Hidrogel reparador de cartílags i menisc

Una recent publicació a l’ACS Applied Materials & Interfaces, detalla la investigació que ha portat a terme un grup de científics de l’Ecole Polytechnique Federale de Lausanne sobre un hidrogel, format per un 90% d’aigua, i que s’adhereix de forma natural als teixits tous com poden ser els cartílags i el menisc.

Aquest hidrogel transporta cèl·lules reparadores i podria ajudar a curar els teixits que estiguin malmesos.

En el cos tenim uns determinats teixits, com ara els cartílags i el menisc, que no reben reg sanguini i, per tant, no es poden curar si tenen algun mal. El que es suggereix amb aquest sistema és la possibilitat d’injectar l’hidrogel, en les zones afectades, carregat amb cèl·lules o medicaments per estimular la regeneració dels teixits malmesos.

Llegir més ...
Vicenç Llobet - Còrnia 3D - 1

Còrnies impreses en 3D

S’obre un nou camí en la ciència amb la creació de còrnies impreses amb 3D. Com se sap, avui en dia, un transplantament de còrnia és un procediment mèdic que és molt eficaç per poder tractar afeccions greus de la vista i que, amb el temps, poden comportar una pèrdua parcial o total de la visió.

Amb les actuals tècniques de transplantament de còrnies hi ha un problema i és que no n’hi ha masses disponibles; pel que les llistes d’espera són grans.

Aquest avanç científic permetrà escanejar l’ull i imprimir una còrnia nova en tant sols 10 minuts; fet que permetrà reduir considerablement les llistes d’espera.

Llegir més ...