Un nou material que podria processar dades com les neurones del cervell humà

Vicenç Llobet Sánchez - Nou Material Processar Dades

Per entendre aquest concepte hem d’anar fins al 1971 quan l’enginyer elèctric Leon Chua va definir el memristor (que és una contracció de les paraules “memòria” i “resistor”). Aquesta paraula es podria definir, de forma general, com les formes de dispositius de memòria de dos terminals no volàtils, basats en els efectes de resistència commutativa; és a dir, resistència variable.

Així doncs, el nou material desenvolupat pel Departament de Física i Nanosistemes de l’Institut de Tecnologia Làser i Plasma de la Universitat Nacional d’Investigació Nuclear MEPhI (Institut de Física d’Enginyeria de Moscou), pot emmagatzemar i processar dades d’una manera similar a com ho fan les neurones del cervell humà, i podria servir com a base per a desenvolupar un ordinador basat en memristors.

Emulació del cervell

La computació de membrana és un nou mètode de processament de dades en el que les memòries volàtils (RAM) i memòries físiques (disc dur) son operades per elements que són similars a les neurones en el cervell humà. Per aconseguir aquest efecte s’han estat provant diversos materials.

Finalment els científics del PEPhI s’han decantat pels camps epitaxials que es formen a la superfície d’un substrat monocristal·lí de titanat d’estronci (l’epitàxia és un creixement regular i organitzat d’una substància cristal·lina al damunt d’una altra). Segons explica Andrei Ivanov, professor associat del Departament de Física i Nanosistemes de l’Estat Sòlid de MEPhI:

La innovació en aquesta investigació és l’aplicació de la litografia que permet desenvolupar la tecnologia per a la miniaturització d’elements de memòria resistiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: