Un dispositiu purificador d’aire mitjançant energia solar

Transformar la contaminació en energia. Aquest és el projecte que un grup d’investigadors de la Universitat d’Amberes i de la Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) han portat a terme.

Es tracta d’un petit dispositiu, del que asseguren, que és capaç de purificar l’aire i produir gas hidrogen. Dos processos que es realitzen al mateix temps i només utilitzant energia solar.

Com es genera energia a partir de la contaminació?

El descobriment es va fer a KU Leuven quan es van adonar que per crear gas hidrogen no es necessitava aigua neta (el procés també funcionava amb aire contaminat). El petit dispositiu que es va crear es capaç de separar les molècules d’aigua de l’aire contaminat a través d’una membrana instal·lada a la part central del dispositiu.

En aquest dispositiu, el primer procés es basa en un component nano-material que reacciona amb la llum solar. El procés converteix les molècules orgàniques en compostos menys perjudicials per al ser humà. El segon procés, basat en el primer, separa, mitjançant la membrana, els àtoms d’hidrogen d’aquestes molècules. L’hidrogen extret d’aquest procés es pot emmagatzemar i utilitzar més endavant com ara en combustible per automòbils, coets o altres vehicles.

La idea inicial és poder instal·lar aquest dispositiu en les mateixes fàbriques que produeixen nivells de contaminació elevats, com ara indústries especialitzades en pintures o tèxtils i que utilitzen, per als seus processos productius, gran quantitat de dissolvents orgànics. Tot just, en aquests llocs és on tindria més sentit instal·lar aquests tipus de dispositius ja que, a més contaminació, més producció d’hidrogen.

En un primer nivell, les primeres proves s’han fet en espais controlats i amb llum artificial. En un segon nivell s’espera la fabricació de dispositius d’una mida major, dissenyats per a fàbriques i aplicacions industrials, que funcioni amb llum solar.

Informació de KU Leuven

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: