El primer ordinador quàntic

Vicenç Llobet Sánchez - Ordinador Quàntic

L’any passar estava fent recerca sobre l’evolució del món informàtic i vaig anar a parar a un seguit d’articles on s’explicava que el futur estaria en la informàtica quàntica i els ordinadors quàntics; doncs bé, l’empresa IBM ja ha presentat el seu primer ordinador quàntic.

Aquest ordinador tindrà la capacitat d’analitzar patrons més enllà del que es fa actualment amb la inteligència artificial. Així doncs servirà per trobar interaccions moleculars que permetin descobrir nous materials o medicines, o per detectar erros en sistemes financers complexos, segons informa els seus creadors. Pel moment aquesta màquina només opera a través de servidors remots dins una plataforma anomenada IBM Cloud Platform.

IBM informa que la computació quàntica va més enllà de la detecció de patrons en quantitats ingents de dades –que és el cas de la intel·ligència artificial i que utilitza Watson, que és la màquina intel·ligent que també ha creat IBM—. En la computació quàntica les dades no existeixen i les possibilitats d’exploració i d’assoliment per obtenir una resposta són massa ingents, fins i tot per als ordinadors convencionals.

La companyia espera tenir un ordinador comercial, basat en aquesta tecnologia, al llarg del 2017. Aquest ordinador quàntic tindria una potència de càlcul aproximada d’uns 50 qbits –que és com s’anomena als bits quàntics—. De la mateixa manera també ha anunciat un kit de programació (SDK) complet al llarg del primer semestre del 2017.

La computació quàntica s’encaminarà cap a sectors com la química, així com a la millora de processos logístics, cadenes de distribució, serveis financers, intel·ligència artificial i seguretat informàtica; en aquesta última per millora els sistemes d’encriptació i obtenir així, sistemes molt més segurs que els actuals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: