El primer disc dur de la mida d’un àtom

El primer disc dur de la mida d’un àtom

Ho ha anunciat IBM a la revista “Nature”. Un equip d’investigadors han aconseguit crear l’imant més petit del món fabricat a partir d’un sol àtom. Aquest equip d’investigadors consideren que amb això s’ha arribat al darrer límit per reduir la :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Google i Levi’s ultimen la jaqueta intel·ligent

Google i Levi’s ultimen la jaqueta intel·ligent

Aquesta realitat, que segons Google i Levi’s veurà la llum aquesta tardor del 2017, es va començar a coure farà un parell d’any quan Google es va interessar per ficar tecnologia a la roba. Va ser quan va proposar a :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

El primer ordinador quàntic

El primer ordinador quàntic

L’any passar estava fent recerca sobre l’evolució del món informàtic i vaig anar a parar a un seguit d’articles on s’explicava que el futur estaria en la informàtica quàntica i els ordinadors quàntics; doncs bé, l’empresa IBM ja ha presentat :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Desenvolupament d’una nova experiència de compra

Desenvolupament d’una nova experiència de compra

L’empresa pionera en models de negoci WorldLine, amb plena col·laboració del Centre Tecnològic Eurecat i amb recolçament de l’Agència per a la Competitivitat d’Empresa, ACCIÓ, ha desenvolupat “Smart Retail”. Es tracta d’una forma innovadora d’interactuar amb els comerços. El sistema :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Un metall que pot canviar el que sabem sobre aïllament tèrmic i conductivitat elèctrica

Un metall que pot canviar el que sabem sobre aïllament tèrmic i conductivitat elèctrica

Una de les propietats dels metalls, especialment en els bons conductors, és que si es fa passar electricitat a través d’ells, aquests s’escalfen. Aquesta propietat és la que permet que funcionin aparells com ara radiadors, que els ordinadors no funcionin :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Pell humana fabricada amb una impressora 3D

Pell humana fabricada amb una impressora 3D

Seguim avançant en el món de la impressió en 3D, ara de la mà de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid i en :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

El cable elèctric més prim del món

El cable elèctric més prim del món

Amb només 3 àtoms de gruix, format amb partícules de diamant, el cable elèctric més prim del món acaba de ser desenvolupat per científics de la Universitat d’Stanford i de l’Accelerador SLAC. Aquest cable elèctric podrà ser utilitzat per crear :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Rècord de durabilitat en el temps en l’emmagatzematge de dades en disc

Rècord de durabilitat en el temps en l’emmagatzematge de dades en disc

Actualment un dels grans problemes en l’emmagatzematge de dades digitals és la durabilitat en el temps dels diferents suports que es poden utilitzar per a aquesta finalitat. Amb l’afany per resoldre aquesta problemàtica, investigadors de la universitat de Southampton van :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Trens impulsats per hidrogen

Trens impulsats per hidrogen

D’aquí un any, aproximadament, Alemanya tindrà el primer tren que funcionarà a base d’hidrogen i aquest ja té nom: Coradia iLint. La pila d’hidrogen serà el combustible que produirà electricitat mitjançant la reacció química que es produeix al barrejar l’oxigen :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Alimentant cucs de seda amb grafè

Alimentant cucs de seda amb grafè

El grafè, un material bidimensional format per una sola capa d’àtoms de carbono pur i disposats en una retícula hexagonal, està cridat a ser un dels materials del futur en quan a les seves prestacions –5 vegades més lleuger que :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

 

El primer disc dur de la mida d’un àtom

Vicenç Llobet Sánchez - Disc Dur Àtom

Ho ha anunciat IBM a la revista “Nature”. Un equip d’investigadors han aconseguit crear l’imant més petit del món fabricat a partir d’un sol àtom.

Aquest equip d’investigadors consideren que amb això s’ha arribat al darrer límit per reduir la mida dels sistemes d’emmagatzematge magnètics aconseguint incorporar en aquest imant un bit de memòria.

El secret rau en un metall, anomenat “Holmi”. Es tracta d’un metall paramagnètic que, a mida que se li disminueix la temperatura es converteix en antiferromagnètic i finalment al sistema ferromagnètic.

El Holmi va se escollit degut a que té un potent camp magnètic que és creat per una gran quantitat d’electrons que no estan emparellats. Aquests electrons, i la seva proximitat amb el nucli, proporcionen a cada àtom més estabilitat del que seria normal i és aquest fet el que permet emmagatzemar un bit de dades.

Per poder demostrar la lectura i escriptura de forma independent, l’equip d’investigadors van construir una estructura a escala atòmica composada per dos bits Ho i a la que hi van escriure els quatre estats possibles. Degut a l’alta estabilitat magnètica combinada amb lectures i escriptures elèctriques, es va mostrar que la memòria magnètica d’àtom únic és possible.


Amb les proves s’ha pogut concloure que no només es pot emmagatzemar informació (un bit per àtom), sinó que la informació també és llegible i es pot reescriure la informació de forma relativament senzilla.

Tècnicament, per poder crear aquest petit imant, s’ha fet servir un microscopi d’efecte túnel per poder manipular els àtoms d’Holmi; que s’han col·locat sobre una placa d’òxid de magnesi per tal de poder mantenir els seus pols magnètics de forma estable.

En xifres es podria dir que caldrien uns 100.000 àtoms per poder contenir un sol bit d’informació; per tant caldria cercar una tècnica per poder comercialitzar l’actual troballa feta sobre un sol àtom. A nivell de dimensions, en una tarja de crèdit podria caber tota la biblioteca de cançons d’iTunes d’Apple.

Google i Levi’s ultimen la jaqueta intel·ligent

Vicenç Llobet Sánchez - Jaqueta Levi's-Google

Aquesta realitat, que segons Google i Levi’s veurà la llum aquesta tardor del 2017, es va començar a coure farà un parell d’any quan Google es va interessar per ficar tecnologia a la roba. Va ser quan va proposar a Levi’s que fos el seu soci per poder fer realitat aquest somni.

El projecte ha estat batejat sota el nom de Jacquard i es preveu que aquesta jaqueta, tipus texana, tingui un cost aproximat d’uns 350 dòlars.

Quina tecnologia aportarà aquesta jaqueta tecnològica?

Bàsicament està concebuda per estar sincronitzada amb el telèfon mòbil i, mitjançant diferents superfícies del teixit que son sensibles al tacte, es podran realitzar gestos que seran interpretats pel dispositiu mòbil. Instruccions com ara posar en pausa una cançó, avançar o retrocedir, etc. es podrà fer des de la pròpia jaqueta sense haver d’interactuar amb el telèfon. Segons Levi’s és una qüestió de comoditat i d’estil.

Amb tot, Google pensa en un altre futur dels wearables invisibles; és a dir, en els que realment no es noti l’electrònica: fils conductius, connectivitat sense fils i superfícies tàctils en peces de vestir convencionals.


El primer ordinador quàntic

Vicenç Llobet Sánchez - Ordinador Quàntic

L’any passar estava fent recerca sobre l’evolució del món informàtic i vaig anar a parar a un seguit d’articles on s’explicava que el futur estaria en la informàtica quàntica i els ordinadors quàntics; doncs bé, l’empresa IBM ja ha presentat el seu primer ordinador quàntic.

Aquest ordinador tindrà la capacitat d’analitzar patrons més enllà del que es fa actualment amb la inteligència artificial. Així doncs servirà per trobar interaccions moleculars que permetin descobrir nous materials o medicines, o per detectar erros en sistemes financers complexos, segons informa els seus creadors. Pel moment aquesta màquina només opera a través de servidors remots dins una plataforma anomenada IBM Cloud Platform.

IBM informa que la computació quàntica va més enllà de la detecció de patrons en quantitats ingents de dades –que és el cas de la intel·ligència artificial i que utilitza Watson, que és la màquina intel·ligent que també ha creat IBM—. En la computació quàntica les dades no existeixen i les possibilitats d’exploració i d’assoliment per obtenir una resposta són massa ingents, fins i tot per als ordinadors convencionals.

La companyia espera tenir un ordinador comercial, basat en aquesta tecnologia, al llarg del 2017. Aquest ordinador quàntic tindria una potència de càlcul aproximada d’uns 50 qbits –que és com s’anomena als bits quàntics—. De la mateixa manera també ha anunciat un kit de programació (SDK) complet al llarg del primer semestre del 2017.

La computació quàntica s’encaminarà cap a sectors com la química, així com a la millora de processos logístics, cadenes de distribució, serveis financers, intel·ligència artificial i seguretat informàtica; en aquesta última per millora els sistemes d’encriptació i obtenir així, sistemes molt més segurs que els actuals.

Desenvolupament d’una nova experiència de compra

Vicenç Llobet Sánchez - Nova Experiència de Compra

L’empresa pionera en models de negoci WorldLine, amb plena col·laboració del Centre Tecnològic Eurecat i amb recolçament de l’Agència per a la Competitivitat d’Empresa, ACCIÓ, ha desenvolupat “Smart Retail”. Es tracta d’una forma innovadora d’interactuar amb els comerços.

El sistema Smart Retail facilita una aplicació informàtica dirigida als rellotges intel·ligents i que s’activa quan un usuari entra en un comerç. Un cop s’activa el sistema aquest indica, en tot moment, el producte o productes que es troben més a prop de la llista de la compra que l’usuari porti anotat en el sistema. De la mateixa manera el sistema també informa de les ofertes que hi ha vigents en tot moment sobre els productes que es troben propers per on passa l’usuari.

Per la part del comerç, aquest pot identificar els productes i les ofertes que han cridat més l’atenció dels seus clients, tot mitjançant mapes de calor, i un seguit d’estadístiques de ratis.

El sistema Smart Retail treballa amb les tecnologies més avançades per permetre conèixer el comportament dels seus usuaris i així poder oferir un millor i personalitzat servei sense que això afecti a la seva privacitat.

Tecnològicament el sistema està composat per tecnologies de posicionament i navegació indoor amb una altra precisió i que permeten aconseguir l’ubicació en temps real del consumidor i així poder oferir serveis de proximitat.

Tot això, junt amb l’anàlisi de dades per a la identificació de comportaments, permet la realització de recomanacions per al consumidor.

En quan als dispositius, s’aposta per que aquests siguin portables, que permetin l’interacció amb el consumidor i d’una manera còmoca i segura.

Un metall que pot canviar el que sabem sobre aïllament tèrmic i conductivitat elèctrica

Una de les propietats dels metalls, especialment en els bons conductors, és que si es fa passar electricitat a través d’ells, aquests s’escalfen. Aquesta propietat és la que permet que funcionin aparells com ara radiadors, que els ordinadors no funcionin gaire bé si no estan ben refrigerats ja que s’escalfen, etc.

Aquest efecte es regula a través d’una llei anomenada Wiedemann-Franz. Doncs bé, un equip de la Universitat de Berkeley acaba de trobar un material que viola aquesta llei. Inicialment sembla una curiositat científica però, en la realitat, aquest nou material té un gran potencial.

El secret està en el Diòxid de Vanadi. Aquest metall podria canviar moltes coses com ara centrals termoelèctriques fins a microprocessadors. Aquest no és un metall nou sinó que ja fa molts anys que es coneix; però el que no es sabia, fins ara, és que a temperatura ambient la seva conductivitat tèrmica és fins a deu vegades menor del que hauria de ser.