Nano-Robots d’ADN per eliminar tumors

Nano-Robots d’ADN per eliminar tumors

Ens trobem a les portes d’una fita científica molt important; combatre tumors malignes amb l’ús de nano-robots programats i en qüestió de poques hores. Aquesta fita ha estat possible gràcies a la investigació contra el càncer que porta a terme :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Finestres Solars

Finestres Solars

Seguim cap endavant amb la investigació i la creació, cada cop més, de sistemes que s’aprofitin de les energies renovables. Aquesta vegada ha estat en les mans d’un grup d’enginyers alemanys, que han presentat un curiós disseny per a les :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Una bateria a partir de la fotosíntesis de les plantes

Una bateria a partir de la fotosíntesis de les plantes

Encara que el títol resulta molt engrescador, analitzem aquest estudi per conèixer el rerefons d’aquesta tecnologia. Al contrari que en una pel·lícula, poder aquí paga la pena començar pel final. L’estudi realitzat conclou que aquest no serà un sistema fàcil :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Un nou material que podria processar dades com les neurones del cervell humà

Un nou material que podria processar dades com les neurones del cervell humà

Per entendre aquest concepte hem d’anar fins al 1971 quan l’enginyer elèctric Leon Chua va definir el memristor (que és una contracció de les paraules “memòria” i “resistor”). Aquesta paraula es podria definir, de forma general, com les formes de :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Sistema geotèrmic per escalfar i refredar llars

Sistema geotèrmic per escalfar i refredar llars

Actualment el recurs més implementat en aquest àmbit són els aires condicionats i sistemes de calefacció, per aigua calenta amb radiadors o bombes de calor. Però està sorgint un nou projecte que portarà bones notícies en aquest àmbit i tot :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

El primer matalàs intel·ligent fabricat a Espanya

El primer matalàs intel·ligent fabricat a Espanya

Dormir i dormir bé està més que demostrat que és una activitat que és molt important per al nostre cos i el nostre cervell. Estudis en aquest camp apunten que ajuda a prevenir altres dolències i, d’aquesta manera, qualsevol avenç :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Un dispositiu purificador d’aire mitjançant energia solar

Un dispositiu purificador d’aire mitjançant energia solar

Transformar la contaminació en energia. Aquest és el projecte que un grup d’investigadors de la Universitat d’Amberes i de la Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) han portat a terme. Es tracta d’un petit dispositiu, del que asseguren, que és capaç :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Ulleres fetes a mida mitjançant impressora 3D

Ulleres fetes a mida mitjançant impressora 3D

Els qui portem ulleres, cada cop que toca renovar vidres o muntura, sempre sorgeix el repte d’aconseguir trobar un model que ens agradi, que estigui en línia amb la moda actual, que s’adapti bé als vidres que han de subjectar, :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Els sostres solars de Tesla

Els sostres solars de Tesla

Fa temps que es sap que Tesla té especial interès que cada cop més les llars i les indústries siguin generadors d’energia. Des de que Tesla va posar en marxa el seu sistema de bateries per a la llar o :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

El primer disc dur de la mida d’un àtom

El primer disc dur de la mida d’un àtom

Ho ha anunciat IBM a la revista “Nature”. Un equip d’investigadors han aconseguit crear l’imant més petit del món fabricat a partir d’un sol àtom. Aquest equip d’investigadors consideren que amb això s’ha arribat al darrer límit per reduir la :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

 

Nano-Robots d’ADN per eliminar tumors

Vicenç Llobet Sánchez - NanoRobots d'ADN

Ens trobem a les portes d’una fita científica molt important; combatre tumors malignes amb l’ús de nano-robots programats i en qüestió de poques hores.

Aquesta fita ha estat possible gràcies a la investigació contra el càncer que porta a terme els investigadors de la Universitat Estatal d’Arizona (ASU) i el Centre Nacional de Nanociència i Tecnologia de la Xina; així ho han publicat a Nature Biotechnology on s’especifica que aquesta tecnologia ha estat provada amb èxit en ratolins i porcs. El següent pas ja és fer proves amb éssers humans.

Concretament aquesta fita ha tardat tant sols unes 48 hores perquè els nano-robots poguessin localitzar els tumors, ancorar amb èxit a les cèl·lules vasculars relacionades amb aquests i així poder causar coàguls de sang per tallar el subministrament de sang a les cèl·lules cancerígenes. Tot amb una simple punxada de xeringa.

Finestres Solars

Vicenç Llobet - Finestres Solars

Seguim cap endavant amb la investigació i la creació, cada cop més, de sistemes que s’aprofitin de les energies renovables.

Aquesta vegada ha estat en les mans d’un grup d’enginyers alemanys, que han presentat un curiós disseny per a les finestres del futur. Aquestes noves finestres integren dues funcionalitats; la primera és la de tenir la capacitat de reduir la quantitat de llum que entra a través del vidre i, la segona, capturar part de l’energia tèrmica solar.

Aquesta finestra ja té nom: Large-Area Fluidic Windows (LaWin). Està basada en partícules de ferro que estan suspeses dins un fluid. Aquestes partícules tenen la capacitat de blocar la llum solar o deixar-la passar en funció de les necessitats de l’usuari.

Vicenç Llobet - Finestres Solars

Vicenç Llobet – Finestres Solars

Per aconseguir aquesta funcionalitat, aquestes partícules magnètiques es troben tancades en un seguit de canals verticals que, alhora, estan dins l’interior del vidre; permetent canviar la seva opacitat quan se’ls aplica un camp elèctric amb un simple interruptor.

Depenent de la quantitat de partícules que es deixen suspeses dins del líquid es poden obtenir tonalitats de grisos o fer que tot el vidre es torni totalment negre.

Pel que respecte a les propietats de captura d’energia solar, els seus creadors afirmen que és tant eficient com els actuals panells tèrmics que es solen veure a les teulades de moltes llars. Així mateix la proposta passa per instal·lar aquestes finestres en noves construccions i amb finestres de grans dimensions.

Aquest projecte es preveu que ja pugui tenir una versió comercial aquest 2018, sense que encara es coneguin els preus d’adquisició.

Una bateria a partir de la fotosíntesis de les plantes

Vicenç Llobet Sánchez - Bateria per Fotosíntesis de les Plantes

Encara que el títol resulta molt engrescador, analitzem aquest estudi per conèixer el rerefons d’aquesta tecnologia.

Al contrari que en una pel·lícula, poder aquí paga la pena començar pel final. L’estudi realitzat conclou que aquest no serà un sistema fàcil de portar a una escala major, ja que no compensa econòmicament el seu cost amb la vida mitjana de durabilitat. Un dels seus investigadors comenta que, per ara, no es podrien arribar a muntar plaques en una estació fotovoltaica, però sí en exemples més senzills com ara sensors mediambientals.

Doncs, on s’ha arribat amb aquest estudi?

L’equip d’investigadors diu que es tracta d’un dos en un ja que el sistema acoblar per un costat un biobacteri i per l’altre un panell solar. Amb la mida d’una tauleta de 10 polzades aquest sistema és capaç de generar suficient energia elèctrica per fer funcionar un dispositiu electrònic senzill, com ara un rellotge digital o una bombeta LED.

Tot es remunta cap el 2011 quan el MIT ja va imprimir cel·les fotovoltaiques flexibles i va provar amb biologia. En el 2013 es va veure com s’aconseguia imprimir cèl·lules oculars amb una impressora de tinta convencional, però el que ha aconseguit Marin Sawa i la resta del seu equip d’investigadors és imprimir, amb un impressora de tinta, cianobacteris (microbis amb cèl·lules vegetals) funcionals; és a dir, capacitades per realitzar fotosíntesis.

Vicenç Llobet Sánchez - Cianobacteris

Així queden els cianobacteris impressos. (Font: Nature)

Així és com ho expliquen els investigadors de la Universitat de Cambridge, el Col·legi Imperial de Londres i el Central Saint Marins en el seu treball publicat a Nature. La impressió dels cianobacteris (del gènere Synechocytis) es va portar a terme amb una HP Deskjet 340. En el procés es va utilitzar una tinta composta per nano tubs de carbono conductius. Es va comprovar que realitzaven la fotosíntesis amb un fluoròmetre de puls de modulació d’amplitud (PAM, uns dispositius que mesuren la clorofil·la).

Un nou material que podria processar dades com les neurones del cervell humà

Vicenç Llobet Sánchez - Nou Material Processar Dades

Per entendre aquest concepte hem d’anar fins al 1971 quan l’enginyer elèctric Leon Chua va definir el memristor (que és una contracció de les paraules “memòria” i “resistor”). Aquesta paraula es podria definir, de forma general, com les formes de dispositius de memòria de dos terminals no volàtils, basats en els efectes de resistència commutativa; és a dir, resistència variable.

Així doncs, el nou material desenvolupat pel Departament de Física i Nanosistemes de l’Institut de Tecnologia Làser i Plasma de la Universitat Nacional d’Investigació Nuclear MEPhI (Institut de Física d’Enginyeria de Moscou), pot emmagatzemar i processar dades d’una manera similar a com ho fan les neurones del cervell humà, i podria servir com a base per a desenvolupar un ordinador basat en memristors.

Emulació del cervell

La computació de membrana és un nou mètode de processament de dades en el que les memòries volàtils (RAM) i memòries físiques (disc dur) son operades per elements que són similars a les neurones en el cervell humà. Per aconseguir aquest efecte s’han estat provant diversos materials.

Finalment els científics del PEPhI s’han decantat pels camps epitaxials que es formen a la superfície d’un substrat monocristal·lí de titanat d’estronci (l’epitàxia és un creixement regular i organitzat d’una substància cristal·lina al damunt d’una altra). Segons explica Andrei Ivanov, professor associat del Departament de Física i Nanosistemes de l’Estat Sòlid de MEPhI:

La innovació en aquesta investigació és l’aplicació de la litografia que permet desenvolupar la tecnologia per a la miniaturització d’elements de memòria resistiva.

Sistema geotèrmic per escalfar i refredar llars

Vicenç Llobet Sánchez - Dandelion

Actualment el recurs més implementat en aquest àmbit són els aires condicionats i sistemes de calefacció, per aigua calenta amb radiadors o bombes de calor. Però està sorgint un nou projecte que portarà bones notícies en aquest àmbit i tot de la mà de Google Dandelion.

Què és Dandelion?

Doncs es tracta d’una empresa que porta bastant de temps entre nosaltres i que es va gestar als laboratoris secrets de Google X i com a mare Alphabet –que no és més que un conglomerat de vàries empreses com ara Google, Calico, Nest, Fiber …, totes elles instaurades al Gogleplex a Mountain View (Califòrnia) –.

Vicenç Llobet Sánchez - Dandelion 2

Vicenç Llobet Sánchez – Dandelion 2

Bé doncs, Dandelion aportarà una nova forma de refredar o escalfar. Concretament amb la instal·lació d’un sistema geotèrmic que funciona amb energia renovable que prové del calor natural de l’interior de la Terra.