Un teixit que t’evitarà posar l’aire condicionat

Un teixit que t’evitarà posar l’aire condicionat

Per fi un teixit de baix cost a base de plàstic, desenvolupat per enginyers d’Stanford, té la capacitat de filtrar la radiació que desprèn el cos humà de manera que, de confeccionar-se roba amb aquest material es podria prescindir d’un :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

La cel·la fotovoltaica més prima que mai s’ha creat

La cel·la fotovoltaica més prima que mai s’ha creat

La tecnologia avança a un ritme impressionant i, en un d’aquests avenços, el MIT va donar a conèixer que un dels seus grups d’investigació havien desenvolupat una cel·la fotovoltaica solar de només 1,3 micres de gruix. Aquest descobriment obre moltes :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Quanta remor, en l’espectre de radiofreqüències generen els nostres dispositius?

Quanta remor, en l’espectre de radiofreqüències generen els nostres dispositius?

L’FCC i la seva Tehcnological Advisory Council (TC) han posat en marxa una investigació que tractarà de determinar si l’anomenat remor de terra (noise floor) està augmentant massa i, així mateix, provocant potencials problemes en el correcte funcionament dels nostres :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Ulleres que permeten escoltar música sense connectar res a les orelles

Ulleres que permeten escoltar música sense connectar res a les orelles

Fins ara la conducció òssia estava destinada a ser una tecnologia que es trobava principalment en dispositius mèdics, però ara sembla que avança fins al punt d’arribar a dispositius més comercials. Com ja s’ha demostrat, la conducció òssia és eficaç :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Plantes solars tèrmiques

Plantes solars tèrmiques

Pel que està demostrat, l’energia solar es va obrint camí dins el món de les energies renovables sense emissions de CO2. Ja es coneixen diferents plantes arreu del món, com la de la imatge que correspon a la planta solar :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Còpies de seguretat al núvol

Còpies de seguretat al núvol

Avui toca parlar sobre la importància de disposar d’unes bones còpies de seguretat de la informació que emmagatzemem als equips informàtics dins un àmbit casolà. Cada cop més, no només les empreses sinó també els particulars, generem una gran quantitat :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Un dron que crea núvols per provocar pluja

Un dron que crea núvols per provocar pluja

Doncs sembla que la tecnologia està a punt per emprendre aquest repte i de la mà d’un avió no tripulat. Es tracta d’una prova que s’ha portat a terme a Nevada (Estats Units), per part de Desert Research Institute, en :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Càmeres als nostres ulls

Càmeres als nostres ulls

Sembla que Sony vol canviar la fotografia personal donant un salt més endavant del que havia proposat Google, amb les seves Google Glass. Ara, Sony, té una estranya obsessió per utilitzar els propis ulls per a fabricar el seu pròxim :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

IBM permet que provis la computació quàntica

IBM permet que provis la computació quàntica

Tal com sona, IBM permet provar la computació quàntica en el teu dispositiu mòbil i en teu ordinador. La computació quàntica dóna el salt cap al núvol i així és com fa la crida IBM Quantum Experience, una iniciativa d’aquesta :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

ADN com a mètode per emmagatzemar dades

ADN com a mètode per emmagatzemar dades

Aquest és l’ambiciós projecte de Microsoft per emmagatzemar 1.000.000.000 de TeraBytes. La creació de contingut digital augmenta diàriament de forma sorprenent i és per això que cada cop necessitem dispositius i eines per emmagatzemar tot d’una forma segura i eficient. :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

 

Un teixit que t’evitarà posar l’aire condicionat

Vicenç Llobet Sánchez - Teixit Refrigerant.

Per fi un teixit de baix cost a base de plàstic, desenvolupat per enginyers d’Stanford, té la capacitat de filtrar la radiació que desprèn el cos humà de manera que, de confeccionar-se roba amb aquest material es podria prescindir d’un sistema d’aire condicionat.

Aquest nou material permetria que l’usuari tingui la sensació de quasi 4 graus menys que amb la roba de cotó tradicional. Per a concebre aquest material s’han mesclat la nanotecnologia, la fotònica i la química per a que el polietilè permeti que el vapor de la radiació tèrmica, l’aire i l’aigua passin a través, essent opaca a la llum visible. Per a fer aquest material fi, el més similar a una tela, es va crear una versió de tres capes: dues làmines de polietilè tractat i separats per una malla de cotó que li confereix la resistència i el gruix.

Tots els objectes, incloent els nostres cossos, desprenen escalfor en forma de radiació infraroja, longitud d’ona invisible i benigne de llum. Segons Shanhui Fan, professor d’enginyeria elèctrica expert en fotònica:

Del 40 al 60 per cent dels nostre calor corporal es dissipa en forma de radiació infraroja quan estem asseguts a l’oficina.

Els investigadors van trobar una variant de polietilè utilitzada comunament en la fabricació de bateries que tenen una nanoestructura específica que és opaca a la llum visible, però que, malgrat tot és transparent a la radiació infraroja, i que podia deixar que s’escapi la calor corporal.

Article aparegut a “Xataca Ciència”.

La cel·la fotovoltaica més prima que mai s’ha creat

Vicenç Llobet Sánchez - Cel·la Fotovoltaica 1

La tecnologia avança a un ritme impressionant i, en un d’aquests avenços, el MIT va donar a conèixer que un dels seus grups d’investigació havien desenvolupat una cel·la fotovoltaica solar de només 1,3 micres de gruix. Aquest descobriment obre moltes possibilitats per poder crear dispositius capaços de generar energia d’una forma senzilla i sense necessitat de connectar-se a la xarxa elèctrica.

Tota aquesta investigació, gràcies als investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Gwangju a Corea del Sud, ens porten cap a una nova fita que canvia completament tots els anteriors processos i posa davant de tot una opció que podria portar energia elèctrica a la futura generació de weareables.

Quin pot ser el futur?

Quanta remor, en l’espectre de radiofreqüències generen els nostres dispositius?

Vicenç Llobet Sánchez - Remor Radielèctrica

L’FCC i la seva Tehcnological Advisory Council (TC) han posat en marxa una investigació que tractarà de determinar si l’anomenat remor de terra (noise floor) està augmentant massa i, així mateix, provocant potencials problemes en el correcte funcionament dels nostres dispositius electrònics.

Aquest organisme és l’encarregat de regular el funcionament dels dispositius electrònics i de concedir el segell que veiem en les seves etiquetes amb al tradicional “CE”. Malgrat tot molts fabricants que teòricament compleixen la normativa de forma molt rigorosa podrien no estar respectant-la del tot.

Vicenç Llobet Sánchez - Taula de Freqüències RadioelèctriquesEl problema és anàleg al que existeix al mirar al cel per les nits: a mesura que ens separem dels nuclis urbans es poden observar més estels: hi ha molta contaminació lumínica que impedeix que veiem els estels a simple vista en aquests llocs, i aquest problema de “remor” podria afectar també a l’espectre de radiofreqüències.

Podria ser que els materials amb els que es fabriquen els nostres dispositius compleixin amb la regulació, però quan aquests estan combinats poden sorgir problemes i l’FCC vol esbrinar si aquest augment existeix i en quina mesura ho està fent. A partir d’aquests resultats veurem si la regulació canviarà o simplement s’aconsegueix l’escenari ideal: que els fabricants compleixin amb ella en tots els sentits.

Ulleres que permeten escoltar música sense connectar res a les orelles

Vicenç Llobet Sánchez - Ulleres Sòniques

Fins ara la conducció òssia estava destinada a ser una tecnologia que es trobava principalment en dispositius mèdics, però ara sembla que avança fins al punt d’arribar a dispositius més comercials.

Com ja s’ha demostrat, la conducció òssia és eficaç i versàtil gràcies a la transmissió de freqüències sonores a través dels ossos cranials, fet que possibilita el poder escoltar música sense obstruir els conductes auditius.

Zungle es suma a la llarga llista de dispositius que han començat a utilitzar la conducció òssia com a mètode per a transmetre música, ja que no és una cosa nova. En aquesta ocasió no es tracta d’uns auriculars sinó d’unes ulleres de sol que incorporen, a més, aquesta tecnologia.

Actualment aquestes ulleres formen part d’una campanya de finançament en Kickstarter, on ja han aconseguit recaptar mig milió de dòlars, partint d’una necessitat de 50.000 dòlars, el que significa que el producte entrarà a mode de producció durant aquest mes d’octubre i per poder ser enviat als compradors al llarg del mes de novembre. Serà llavors quan es coneixerà si és veritat tot el que ofereix ja que, al tractar-se d’una campanya de finançament col·lectiu, existeix el risc de trobar-nos amb una sorpresa al no complir amb tot el que es pretén vendre.

Plantes solars tèrmiques

Vicenç Llobet Sánchez - VCNÇ

Pel que està demostrat, l’energia solar es va obrint camí dins el món de les energies renovables sense emissions de CO2.

Vicenç Llobet Sánchez - VCNÇJa es coneixen diferents plantes arreu del món, com la de la imatge que correspon a la planta solar tèrmica d’Ivanpah (Ivanpah CSP), anunciada tot just fa un any on hi col·laboren NRG Energy, Google i BrightSource Energy. Aquesta planta solar està instal·lada en mig del desert de Mojave en una extensió d’uns 13 quilòmetres quadrats i amb una capacitat de generar fins a 392 megawatts, que equival a poder subministrar energia a unes 140.000 llars.

 

Vicenç Llobet Sánchez - VCNÇFins ara Ivanpah CSP era considerada una de les més grans estacions d’energia solar del planeta però ara toca el torn a Dubai. Aquest país ha anunciat la seva monstruosa obra d’enginyeria que serà capaç de generar fins a 1.000 megawatts d’energia –això en la seva primera etapa ja que la idea és que acabi generant fins a 5.000 megawatts—.