Alimentant cucs de seda amb grafè

Alimentant cucs de seda amb grafè

El grafè, un material bidimensional format per una sola capa d’àtoms de carbono pur i disposats en una retícula hexagonal, està cridat a ser un dels materials del futur en quan a les seves prestacions –5 vegades més lleuger que :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Desenvolupament d’un teixit que carrega la bateria del mòbil

Desenvolupament d’un teixit que carrega la bateria del mòbil

Es tracta d’un teixit composat a base de fibres de polièster combinades amb una capa de metall i semiconductors que permeten captar i emmagatzemar l’energia a través d’unes cèl·lules solars i generadors nanomètrics incrustats. Aquest teixit ha estat desenvolupat per :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Un teixit que t’evitarà posar l’aire condicionat

Un teixit que t’evitarà posar l’aire condicionat

Per fi un teixit de baix cost a base de plàstic, desenvolupat per enginyers d’Stanford, té la capacitat de filtrar la radiació que desprèn el cos humà de manera que, de confeccionar-se roba amb aquest material es podria prescindir d’un :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

La cel·la fotovoltaica més prima que mai s’ha creat

La cel·la fotovoltaica més prima que mai s’ha creat

La tecnologia avança a un ritme impressionant i, en un d’aquests avenços, el MIT va donar a conèixer que un dels seus grups d’investigació havien desenvolupat una cel·la fotovoltaica solar de només 1,3 micres de gruix. Aquest descobriment obre moltes :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Quanta remor, en l’espectre de radiofreqüències generen els nostres dispositius?

Quanta remor, en l’espectre de radiofreqüències generen els nostres dispositius?

L’FCC i la seva Tehcnological Advisory Council (TC) han posat en marxa una investigació que tractarà de determinar si l’anomenat remor de terra (noise floor) està augmentant massa i, així mateix, provocant potencials problemes en el correcte funcionament dels nostres :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Ulleres que permeten escoltar música sense connectar res a les orelles

Ulleres que permeten escoltar música sense connectar res a les orelles

Fins ara la conducció òssia estava destinada a ser una tecnologia que es trobava principalment en dispositius mèdics, però ara sembla que avança fins al punt d’arribar a dispositius més comercials. Com ja s’ha demostrat, la conducció òssia és eficaç :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Plantes solars tèrmiques

Plantes solars tèrmiques

Pel que està demostrat, l’energia solar es va obrint camí dins el món de les energies renovables sense emissions de CO2. Ja es coneixen diferents plantes arreu del món, com la de la imatge que correspon a la planta solar :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Còpies de seguretat al núvol

Còpies de seguretat al núvol

Avui toca parlar sobre la importància de disposar d’unes bones còpies de seguretat de la informació que emmagatzemem als equips informàtics dins un àmbit casolà. Cada cop més, no només les empreses sinó també els particulars, generem una gran quantitat :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Un dron que crea núvols per provocar pluja

Un dron que crea núvols per provocar pluja

Doncs sembla que la tecnologia està a punt per emprendre aquest repte i de la mà d’un avió no tripulat. Es tracta d’una prova que s’ha portat a terme a Nevada (Estats Units), per part de Desert Research Institute, en :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Càmeres als nostres ulls

Càmeres als nostres ulls

Sembla que Sony vol canviar la fotografia personal donant un salt més endavant del que havia proposat Google, amb les seves Google Glass. Ara, Sony, té una estranya obsessió per utilitzar els propis ulls per a fabricar el seu pròxim :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

 

Alimentant cucs de seda amb grafè

Vicenç Llobet Sánchez - Cucs de Seda i Grafè

El grafè, un material bidimensional format per una sola capa d’àtoms de carbono pur i disposats en una retícula hexagonal, està cridat a ser un dels materials del futur en quan a les seves prestacions –5 vegades més lleuger que l’alumini, flexible, unes 200 vegades més resistent que l’acer, gran conductivitat elèctrica i molt barat de fer—.

Què passaria si es donés de menjar a un cuc de seda una mica de grafè? Doncs obtenir un resultat prou interessat …

El que començarien a fer els cucs és a fabricar seda molt més resistent; una superseda que és molt més resistent, condueix l’electricitat i suporta un 50% més de tensió abans de que es trenqui. Per si tot això fos poc, els científics van poder carbonitzar aquesta seda a uns 1.050 graus centígrads de temperatura.

Desenvolupament d’un teixit que carrega la bateria del mòbil

Vicenç Llobet Sánchez - Teixit Generador d'Electricitat

Es tracta d’un teixit composat a base de fibres de polièster combinades amb una capa de metall i semiconductors que permeten captar i emmagatzemar l’energia a través d’unes cèl·lules solars i generadors nanomètrics incrustats.

Aquest teixit ha estat desenvolupat per científics de la Universitat de Chongqing (Xina) conjuntament amb científics de l’Institut Tecnològic de Georgia (EEUU) i és capaç d’alimentar petits aparells a partir del moviment i de la llum solar.

Aquesta nova composició de teixit permet que un simple tros d’uns cinc centímetres de llarg, quatre centímetre d’ample i un gruix de tant sols 0,32 mil·límetres pugui generar l’energia suficient per a poder carregar un telèfon mòbil o bé mantenir el funcionament d’un rellotge de polsera amb un moviment constant i en moments en els que hi hagi suficient llum solar.

Aquesta capacitat de generar electricitat es deu gràcies a un procés anomenat “efecte triboelèctric” el que permet que determinats metalls adquireixin càrrega elèctrica quan entren en contacte amb altres.

De moment es tracta d’un desenvolupament en fase experimental ja que queden pendents proves per determinar quant dura aquesta funció en el teixit, encara que ja s’ha pogut comprovar que el teixit es pot doblegar unes 500 vegades sense perdre l’efectivitat.

Un teixit que t’evitarà posar l’aire condicionat

Vicenç Llobet Sánchez - Teixit Refrigerant.

Per fi un teixit de baix cost a base de plàstic, desenvolupat per enginyers d’Stanford, té la capacitat de filtrar la radiació que desprèn el cos humà de manera que, de confeccionar-se roba amb aquest material es podria prescindir d’un sistema d’aire condicionat.

Aquest nou material permetria que l’usuari tingui la sensació de quasi 4 graus menys que amb la roba de cotó tradicional. Per a concebre aquest material s’han mesclat la nanotecnologia, la fotònica i la química per a que el polietilè permeti que el vapor de la radiació tèrmica, l’aire i l’aigua passin a través, essent opaca a la llum visible. Per a fer aquest material fi, el més similar a una tela, es va crear una versió de tres capes: dues làmines de polietilè tractat i separats per una malla de cotó que li confereix la resistència i el gruix.

Tots els objectes, incloent els nostres cossos, desprenen escalfor en forma de radiació infraroja, longitud d’ona invisible i benigne de llum. Segons Shanhui Fan, professor d’enginyeria elèctrica expert en fotònica:

Del 40 al 60 per cent dels nostre calor corporal es dissipa en forma de radiació infraroja quan estem asseguts a l’oficina.

Els investigadors van trobar una variant de polietilè utilitzada comunament en la fabricació de bateries que tenen una nanoestructura específica que és opaca a la llum visible, però que, malgrat tot és transparent a la radiació infraroja, i que podia deixar que s’escapi la calor corporal.

Article aparegut a “Xataca Ciència”.

La cel·la fotovoltaica més prima que mai s’ha creat

Vicenç Llobet Sánchez - Cel·la Fotovoltaica 1

La tecnologia avança a un ritme impressionant i, en un d’aquests avenços, el MIT va donar a conèixer que un dels seus grups d’investigació havien desenvolupat una cel·la fotovoltaica solar de només 1,3 micres de gruix. Aquest descobriment obre moltes possibilitats per poder crear dispositius capaços de generar energia d’una forma senzilla i sense necessitat de connectar-se a la xarxa elèctrica.

Tota aquesta investigació, gràcies als investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Gwangju a Corea del Sud, ens porten cap a una nova fita que canvia completament tots els anteriors processos i posa davant de tot una opció que podria portar energia elèctrica a la futura generació de weareables.

Quin pot ser el futur?

Quanta remor, en l’espectre de radiofreqüències generen els nostres dispositius?

Vicenç Llobet Sánchez - Remor Radielèctrica

L’FCC i la seva Tehcnological Advisory Council (TC) han posat en marxa una investigació que tractarà de determinar si l’anomenat remor de terra (noise floor) està augmentant massa i, així mateix, provocant potencials problemes en el correcte funcionament dels nostres dispositius electrònics.

Aquest organisme és l’encarregat de regular el funcionament dels dispositius electrònics i de concedir el segell que veiem en les seves etiquetes amb al tradicional “CE”. Malgrat tot molts fabricants que teòricament compleixen la normativa de forma molt rigorosa podrien no estar respectant-la del tot.

Vicenç Llobet Sánchez - Taula de Freqüències RadioelèctriquesEl problema és anàleg al que existeix al mirar al cel per les nits: a mesura que ens separem dels nuclis urbans es poden observar més estels: hi ha molta contaminació lumínica que impedeix que veiem els estels a simple vista en aquests llocs, i aquest problema de “remor” podria afectar també a l’espectre de radiofreqüències.

Podria ser que els materials amb els que es fabriquen els nostres dispositius compleixin amb la regulació, però quan aquests estan combinats poden sorgir problemes i l’FCC vol esbrinar si aquest augment existeix i en quina mesura ho està fent. A partir d’aquests resultats veurem si la regulació canviarà o simplement s’aconsegueix l’escenari ideal: que els fabricants compleixin amb ella en tots els sentits.