Ulleres fetes a mida mitjançant impressora 3D

Ulleres fetes a mida mitjançant impressora 3D

Els qui portem ulleres, cada cop que toca renovar vidres o muntura, sempre sorgeix el repte d’aconseguir trobar un model que ens agradi, que estigui en línia amb la moda actual, que s’adapti bé als vidres que han de subjectar, :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Els sostres solars de Tesla

Els sostres solars de Tesla

Fa temps que es sap que Tesla té especial interès que cada cop més les llars i les indústries siguin generadors d’energia. Des de que Tesla va posar en marxa el seu sistema de bateries per a la llar o :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

El primer disc dur de la mida d’un àtom

El primer disc dur de la mida d’un àtom

Ho ha anunciat IBM a la revista “Nature”. Un equip d’investigadors han aconseguit crear l’imant més petit del món fabricat a partir d’un sol àtom. Aquest equip d’investigadors consideren que amb això s’ha arribat al darrer límit per reduir la :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Google i Levi’s ultimen la jaqueta intel·ligent

Google i Levi’s ultimen la jaqueta intel·ligent

Aquesta realitat, que segons Google i Levi’s veurà la llum aquesta tardor del 2017, es va començar a coure farà un parell d’any quan Google es va interessar per ficar tecnologia a la roba. Va ser quan va proposar a :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

El primer ordinador quàntic

El primer ordinador quàntic

L’any passar estava fent recerca sobre l’evolució del món informàtic i vaig anar a parar a un seguit d’articles on s’explicava que el futur estaria en la informàtica quàntica i els ordinadors quàntics; doncs bé, l’empresa IBM ja ha presentat :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Desenvolupament d’una nova experiència de compra

Desenvolupament d’una nova experiència de compra

L’empresa pionera en models de negoci WorldLine, amb plena col·laboració del Centre Tecnològic Eurecat i amb recolçament de l’Agència per a la Competitivitat d’Empresa, ACCIÓ, ha desenvolupat “Smart Retail”. Es tracta d’una forma innovadora d’interactuar amb els comerços. El sistema :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Un metall que pot canviar el que sabem sobre aïllament tèrmic i conductivitat elèctrica

Un metall que pot canviar el que sabem sobre aïllament tèrmic i conductivitat elèctrica

Una de les propietats dels metalls, especialment en els bons conductors, és que si es fa passar electricitat a través d’ells, aquests s’escalfen. Aquesta propietat és la que permet que funcionin aparells com ara radiadors, que els ordinadors no funcionin :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Pell humana fabricada amb una impressora 3D

Pell humana fabricada amb una impressora 3D

Seguim avançant en el món de la impressió en 3D, ara de la mà de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid i en :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

El cable elèctric més prim del món

El cable elèctric més prim del món

Amb només 3 àtoms de gruix, format amb partícules de diamant, el cable elèctric més prim del món acaba de ser desenvolupat per científics de la Universitat d’Stanford i de l’Accelerador SLAC. Aquest cable elèctric podrà ser utilitzat per crear :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Rècord de durabilitat en el temps en l’emmagatzematge de dades en disc

Rècord de durabilitat en el temps en l’emmagatzematge de dades en disc

Actualment un dels grans problemes en l’emmagatzematge de dades digitals és la durabilitat en el temps dels diferents suports que es poden utilitzar per a aquesta finalitat. Amb l’afany per resoldre aquesta problemàtica, investigadors de la universitat de Southampton van :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

 

Ulleres fetes a mida mitjançant impressora 3D

Vicenç Llobet Sánchez - Ulleres Fetes amb 3D

Els qui portem ulleres, cada cop que toca renovar vidres o muntura, sempre sorgeix el repte d’aconseguir trobar un model que ens agradi, que estigui en línia amb la moda actual, que s’adapti bé als vidres que han de subjectar, que no pesin, que siguin confortables, etc. Un munt de característiques que ens obliga a provar diferents models fins trobar el que millor ens encaixa.

Amb les noves tecnologies que van sorgint, i que ara també desembarquen a la indústria de l’oftalmologia, aquests problemes podrien formar part del passat.

En aquesta línia ens trobem l’empresa Indo, amb seu a Sant Cugat del Vallès, i el Centre de Recerca Eurecat, que han tirat endavant un projecte engrescador nomenat Optician 2020. Aquest projecte, en part finançat per fons europeus, té com a principal objectiu el poder dissenyar i produir ulleres a mida utilitzant tecnologies de 3D. El disseny de les ulleres permetrà crear-les amb les preferències estètiques que vulgui el client i adaptant-les a les seves característiques anatòmiques.

Els sostres solars de Tesla

Vicenç Llobet Sánchez - Teulada Solar Tesla

Fa temps que es sap que Tesla té especial interès que cada cop més les llars i les indústries siguin generadors d’energia. Des de que Tesla va posar en marxa el seu sistema de bateries per a la llar o empresa, s’han vist diferents moviments que tenen estreta relació en un millor aprofitament de l’energia més neta. Un dels darrers moviments ha estat la compra de SolarCity.

El cas rau en que per carregar aquestes bateries s’utilitzi l’energia solar i per fer un pas endavant es pretén que aquests sistemes estiguin integrats, el millor possible, a les llars. D’aquest concepte va néixer els sostres o teulades solars de les llars.

Vicenç Llobet Sánchez - Teulada Solar Tesla

Vicenç Llobet Sánchez – Teulada Solar Tesla

Per assolir aquest objectiu l’empresa Panasonic s’ha posat al servei de Tesla per a la fabricació dels nous sostres solars per a llars i/o empreses. De fet Panasonic sempre ha acompanyat a Tesla en tot el que fa referència a bateries; tant per a cotxe com per a llars.

En aquest projecte la pròpia Panasonic utilitzarà les instal·lacions de Tesla per crear els panells; concretament a Gigafactory 2 que és on fins ara estava SolarCity a Buffalo.

El primer disc dur de la mida d’un àtom

Vicenç Llobet Sánchez - Disc Dur Àtom

Ho ha anunciat IBM a la revista “Nature”. Un equip d’investigadors han aconseguit crear l’imant més petit del món fabricat a partir d’un sol àtom.

Aquest equip d’investigadors consideren que amb això s’ha arribat al darrer límit per reduir la mida dels sistemes d’emmagatzematge magnètics aconseguint incorporar en aquest imant un bit de memòria.

El secret rau en un metall, anomenat “Holmi”. Es tracta d’un metall paramagnètic que, a mida que se li disminueix la temperatura es converteix en antiferromagnètic i finalment al sistema ferromagnètic.

El Holmi va se escollit degut a que té un potent camp magnètic que és creat per una gran quantitat d’electrons que no estan emparellats. Aquests electrons, i la seva proximitat amb el nucli, proporcionen a cada àtom més estabilitat del que seria normal i és aquest fet el que permet emmagatzemar un bit de dades.

Per poder demostrar la lectura i escriptura de forma independent, l’equip d’investigadors van construir una estructura a escala atòmica composada per dos bits Ho i a la que hi van escriure els quatre estats possibles. Degut a l’alta estabilitat magnètica combinada amb lectures i escriptures elèctriques, es va mostrar que la memòria magnètica d’àtom únic és possible.


Amb les proves s’ha pogut concloure que no només es pot emmagatzemar informació (un bit per àtom), sinó que la informació també és llegible i es pot reescriure la informació de forma relativament senzilla.

Tècnicament, per poder crear aquest petit imant, s’ha fet servir un microscopi d’efecte túnel per poder manipular els àtoms d’Holmi; que s’han col·locat sobre una placa d’òxid de magnesi per tal de poder mantenir els seus pols magnètics de forma estable.

En xifres es podria dir que caldrien uns 100.000 àtoms per poder contenir un sol bit d’informació; per tant caldria cercar una tècnica per poder comercialitzar l’actual troballa feta sobre un sol àtom. A nivell de dimensions, en una tarja de crèdit podria caber tota la biblioteca de cançons d’iTunes d’Apple.

Google i Levi’s ultimen la jaqueta intel·ligent

Vicenç Llobet Sánchez - Jaqueta Levi's-Google

Aquesta realitat, que segons Google i Levi’s veurà la llum aquesta tardor del 2017, es va començar a coure farà un parell d’any quan Google es va interessar per ficar tecnologia a la roba. Va ser quan va proposar a Levi’s que fos el seu soci per poder fer realitat aquest somni.

El projecte ha estat batejat sota el nom de Jacquard i es preveu que aquesta jaqueta, tipus texana, tingui un cost aproximat d’uns 350 dòlars.

Quina tecnologia aportarà aquesta jaqueta tecnològica?

Bàsicament està concebuda per estar sincronitzada amb el telèfon mòbil i, mitjançant diferents superfícies del teixit que son sensibles al tacte, es podran realitzar gestos que seran interpretats pel dispositiu mòbil. Instruccions com ara posar en pausa una cançó, avançar o retrocedir, etc. es podrà fer des de la pròpia jaqueta sense haver d’interactuar amb el telèfon. Segons Levi’s és una qüestió de comoditat i d’estil.

Amb tot, Google pensa en un altre futur dels wearables invisibles; és a dir, en els que realment no es noti l’electrònica: fils conductius, connectivitat sense fils i superfícies tàctils en peces de vestir convencionals.


El primer ordinador quàntic

Vicenç Llobet Sánchez - Ordinador Quàntic

L’any passar estava fent recerca sobre l’evolució del món informàtic i vaig anar a parar a un seguit d’articles on s’explicava que el futur estaria en la informàtica quàntica i els ordinadors quàntics; doncs bé, l’empresa IBM ja ha presentat el seu primer ordinador quàntic.

Aquest ordinador tindrà la capacitat d’analitzar patrons més enllà del que es fa actualment amb la inteligència artificial. Així doncs servirà per trobar interaccions moleculars que permetin descobrir nous materials o medicines, o per detectar erros en sistemes financers complexos, segons informa els seus creadors. Pel moment aquesta màquina només opera a través de servidors remots dins una plataforma anomenada IBM Cloud Platform.

IBM informa que la computació quàntica va més enllà de la detecció de patrons en quantitats ingents de dades –que és el cas de la intel·ligència artificial i que utilitza Watson, que és la màquina intel·ligent que també ha creat IBM—. En la computació quàntica les dades no existeixen i les possibilitats d’exploració i d’assoliment per obtenir una resposta són massa ingents, fins i tot per als ordinadors convencionals.

La companyia espera tenir un ordinador comercial, basat en aquesta tecnologia, al llarg del 2017. Aquest ordinador quàntic tindria una potència de càlcul aproximada d’uns 50 qbits –que és com s’anomena als bits quàntics—. De la mateixa manera també ha anunciat un kit de programació (SDK) complet al llarg del primer semestre del 2017.

La computació quàntica s’encaminarà cap a sectors com la química, així com a la millora de processos logístics, cadenes de distribució, serveis financers, intel·ligència artificial i seguretat informàtica; en aquesta última per millora els sistemes d’encriptació i obtenir així, sistemes molt més segurs que els actuals.