Un metall que pot canviar el que sabem sobre aïllament tèrmic i conductivitat elèctrica

Un metall que pot canviar el que sabem sobre aïllament tèrmic i conductivitat elèctrica

Una de les propietats dels metalls, especialment en els bons conductors, és que si es fa passar electricitat a través d’ells, aquests s’escalfen. Aquesta propietat és la que permet que funcionin aparells com ara radiadors, que els ordinadors no funcionin :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Pell humana fabricada amb una impressora 3D

Pell humana fabricada amb una impressora 3D

Seguim avançant en el món de la impressió en 3D, ara de la mà de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid i en :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

El cable elèctric més prim del món

El cable elèctric més prim del món

Amb només 3 àtoms de gruix, format amb partícules de diamant, el cable elèctric més prim del món acaba de ser desenvolupat per científics de la Universitat d’Stanford i de l’Accelerador SLAC. Aquest cable elèctric podrà ser utilitzat per crear :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Rècord de durabilitat en el temps en l’emmagatzematge de dades en disc

Rècord de durabilitat en el temps en l’emmagatzematge de dades en disc

Actualment un dels grans problemes en l’emmagatzematge de dades digitals és la durabilitat en el temps dels diferents suports que es poden utilitzar per a aquesta finalitat. Amb l’afany per resoldre aquesta problemàtica, investigadors de la universitat de Southampton van :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Trens impulsats per hidrogen

Trens impulsats per hidrogen

D’aquí un any, aproximadament, Alemanya tindrà el primer tren que funcionarà a base d’hidrogen i aquest ja té nom: Coradia iLint. La pila d’hidrogen serà el combustible que produirà electricitat mitjançant la reacció química que es produeix al barrejar l’oxigen :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Alimentant cucs de seda amb grafè

Alimentant cucs de seda amb grafè

El grafè, un material bidimensional format per una sola capa d’àtoms de carbono pur i disposats en una retícula hexagonal, està cridat a ser un dels materials del futur en quan a les seves prestacions –5 vegades més lleuger que :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Desenvolupament d’un teixit que carrega la bateria del mòbil

Desenvolupament d’un teixit que carrega la bateria del mòbil

Es tracta d’un teixit composat a base de fibres de polièster combinades amb una capa de metall i semiconductors que permeten captar i emmagatzemar l’energia a través d’unes cèl·lules solars i generadors nanomètrics incrustats. Aquest teixit ha estat desenvolupat per :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Un teixit que t’evitarà posar l’aire condicionat

Un teixit que t’evitarà posar l’aire condicionat

Per fi un teixit de baix cost a base de plàstic, desenvolupat per enginyers d’Stanford, té la capacitat de filtrar la radiació que desprèn el cos humà de manera que, de confeccionar-se roba amb aquest material es podria prescindir d’un :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

La cel·la fotovoltaica més prima que mai s’ha creat

La cel·la fotovoltaica més prima que mai s’ha creat

La tecnologia avança a un ritme impressionant i, en un d’aquests avenços, el MIT va donar a conèixer que un dels seus grups d’investigació havien desenvolupat una cel·la fotovoltaica solar de només 1,3 micres de gruix. Aquest descobriment obre moltes :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

Quanta remor, en l’espectre de radiofreqüències generen els nostres dispositius?

Quanta remor, en l’espectre de radiofreqüències generen els nostres dispositius?

L’FCC i la seva Tehcnological Advisory Council (TC) han posat en marxa una investigació que tractarà de determinar si l’anomenat remor de terra (noise floor) està augmentant massa i, així mateix, provocant potencials problemes en el correcte funcionament dels nostres :::... Llegir més sobre l'aticle ...:::

 

Un metall que pot canviar el que sabem sobre aïllament tèrmic i conductivitat elèctrica

Una de les propietats dels metalls, especialment en els bons conductors, és que si es fa passar electricitat a través d’ells, aquests s’escalfen. Aquesta propietat és la que permet que funcionin aparells com ara radiadors, que els ordinadors no funcionin gaire bé si no estan ben refrigerats ja que s’escalfen, etc.

Aquest efecte es regula a través d’una llei anomenada Wiedemann-Franz. Doncs bé, un equip de la Universitat de Berkeley acaba de trobar un material que viola aquesta llei. Inicialment sembla una curiositat científica però, en la realitat, aquest nou material té un gran potencial.

El secret està en el Diòxid de Vanadi. Aquest metall podria canviar moltes coses com ara centrals termoelèctriques fins a microprocessadors. Aquest no és un metall nou sinó que ja fa molts anys que es coneix; però el que no es sabia, fins ara, és que a temperatura ambient la seva conductivitat tèrmica és fins a deu vegades menor del que hauria de ser.

Pell humana fabricada amb una impressora 3D

Vicenç Llobet Sánchez - Pell Impressa en 3D

Seguim avançant en el món de la impressió en 3D, ara de la mà de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid i en col·laboració amb l’empresa BioDan Group.

El que s’ha aconseguit, a través d’un prototip de bioimpressora en 3D, ha estat crear pell humana “totalment funcional”. Aquesta pell humana està totalment preparada per a finalitats d’investigació, proves amb productes cosmètics i, en un futur, poder ser trasplantada a pacients que la necessitin.

Pell sintètica

El cable elèctric més prim del món

Vicenç Llobet Sánchez - Fil Elèctric Més Prim del Món

Amb només 3 àtoms de gruix, format amb partícules de diamant, el cable elèctric més prim del món acaba de ser desenvolupat per científics de la Universitat d’Stanford i de l’Accelerador SLAC.

Aquest cable elèctric podrà ser utilitzat per crear LEDs de pocs àtoms i, també, petits generadors piezoelèctrics.

Per poder crear aquests cables, s’ha utilitzat tècniques que s’anomenen “forces de Van Der Waals”, que en aquest cas fan que les molècules de diamant tinguin una atracció entre elles per acabar formant cristalls més grans.

Les molècules s’uneixen posseeixen un nucli semiconductor de sulfur de coure i que aquest està envoltat de diminuts diamants. Aquests diminuts diamants s’han batejat pels investigadors amb el nom de diamantoides  i que serveixen com a aïllant.

Encara que existeixen altres maneres per obtenir materials per auto assemblar, aquest és el primer d’ells que reuneix les característiques per fer un nanocable amb un nucli sòlid i cristal·lí que té bones propietats electròniques, segons assenyala el coautor de l’estudi Nicholas Melosh, professor associat en l’SLAC.

Segons declaracions del professor Nicholas Melosh … “El procés és simple. Només cal depositar els ingredients junts en una solució i els resultats s’obtenen al cap d’una mitja hora. És quasi com si els diamantoides sabessin on tenen que anar”.

Rècord de durabilitat en el temps en l’emmagatzematge de dades en disc

Vicenç Llobet Sánchez - Durabilitat d'Emmagatzematge Digital

Actualment un dels grans problemes en l’emmagatzematge de dades digitals és la durabilitat en el temps dels diferents suports que es poden utilitzar per a aquesta finalitat.

Amb l’afany per resoldre aquesta problemàtica, investigadors de la universitat de Southampton van dissenyar un nou tipus d’emmagatzematge que, potencialment, podria donar una durabilitat semblant a l’edat de l’univers.

Aquest descobriment, que es va concebre al 2014, es basa en un cristall nanoestructurat, del Centre d’Investigació d’Optoelectrònica, i que actualment té el rècord de longevitat a l’hora d’emmagatzemar dades: uns 13.800 milions d’anys. La referència més propera s’estima que la Terra té una mica més d’uns 4.500 milions d’anys.

Trens impulsats per hidrogen

Vicenç Llobet Sánchez-Tren d'Hidrògen

D’aquí un any, aproximadament, Alemanya tindrà el primer tren que funcionarà a base d’hidrogen i aquest ja té nom: Coradia iLint.

La pila d’hidrogen serà el combustible que produirà electricitat mitjançant la reacció química que es produeix al barrejar l’oxigen de l’aire i l’hidrogen emmagatzemat.

El tren tindrà emissions zero i està pensat per a substituir les màquines dièsel, així com eliminar la necessitat, i el conseqüent cost, d’electrificar quilòmetres i quilòmetres de via en rutes de rodalies i regionals.

Es considera que tindrà una autonomia suficient per poder realitzar trajectes que van entre els 600 i 800 quilòmetres sense necessitat de recàrrega. Aquests valors s’han mesurat tenint en compte una velocitat màxima d’uns 140 quilòmetres per hora i transportant fins uns 300 passatgers.

La companyia fabricant d’aquest tren, Alstom, indica que també incorporarà altres tecnologies d’eficiència energètica, com ara bateries d’emmagatzematge d’energia i sistemes intel·ligents de gestió i recuperació d’energia.